Az ország védelmében

Sajtótájékoztatót és lakossági fórumot tartottak Jászapátin szeptember 22-én, csütörtök délután a Pájer Antal Művelődési Házban. Az eseményen Rétvári Bence parlamenti államtitkár, Pócs János a Jászság országgyűlési képviselője és Farkas Ferenc Jászapáti polgármestere szólalt fel a kényszerbetelepítés ellen.

Az október másodikai szavazásnak történelmi jelentősége van – mondta Pócs János képviselő. Hangsúlyozta, hogy a kényszerbetelepítés ellen lehetőségünk van fellépni, azonban, aki nem megy el szavazni, az igenre teszi le a voksát.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár folytatta a sajtótájékoztatót „Ez most a legfontosabb közügy, befolyásolja a kultúrát, az identitást.” Beszédében kiemelte, ha nemmel szavazunk, azzal nemet mondunk Brüsszelnek arra a kísérletére, hogy kivegye a kezünkből a döntést. Aki az otthon maradás mellett kampányol, az igennel szavaz.

Az Európai Unió december elsejétől kezdené betelepíteni a bevándorlókat. A migránsügy nemcsak Apátit, hanem mind a 3200 települést érinti. Rétvári Bence szerint az elesetteknek szülőföldjükön kell segíteni, amit a magyar kormány már jó ideje gyakorol. Ösztöndíj programok biztosítják a tanulmányi lehetőségeket, és karitatív tevékenységgel segítenek a háború sújtotta területek rászorulóin.

Farkas Ferenc, a város polgármestere bízik Jászapáti lakosságában, hogy nem adja ki kezéből a döntést. A magyar és a jász is befogadó nemzet, azonban azzal a néppel, amely riadalmat, ijedtséget kelt, nem vállal közösséget. A város vezetősége reálisan és felelősen gondolkodik, így igyekeznek megakadályozni a migráns áradatot és az embercsempészek tevékenységét.

A sajtótájékoztatót követően megkezdődött a fórum, a nagy számban megjelent lakosság átszellemülve hallgatta meg Molnár László színművész előadásában Heltai Jenő: Szabadság című versét.

Pócs János családközeli élményekből merítve beszélt aggodalmairól. Visszatekintett a Fidesz kormány több éves munkájára, arra az ígéretre 2010-ben, hogy megmentik Magyarország gazdaságát a szakadék széléről. Most ugyanerre a mentalitásra van szükség, bátorsággal szembenézni és orvosolni a migrációs problémát. Tavaly már 1,5 millió bevándorló érkezett Európába, ezzel nőtt a terrorveszély. Nem bízhatunk a véletlenben, népszavazással kell tennünk a jövőnkért! Segítség gyanánt pedig nem halat kell adnunk, hanem hálót. – utalt vissza az államtitkár által kifejtett gondolatokra.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?