Színpompás őszi programok

Tóth József a Jászkerület Nonprofit Kft vezetője és munkatársai kedden délelőtt ismertették a sajtó képviselőivel a negyedik őszi művészeti hetek programjait.

A ránk váró kulturális kínálat épp olyan színesnek ígérkezik, mint a hónap, mely másodikától 29-ig magába foglalja az eseményeket. Az ajánlatok közül kiemelkedik Lajkó Félix jövő pénteki koncertje a Lehel-Filmszínházban, illetve a zárónapon Váradi László zongoraestje a Szolnoki Szimfonikusok közreműködésével.

A könyvtár is bekapcsolódik a rendezvénysorozatba tudtuk meg Kovács Péter intézményvezetőtől. A könyvári napokat Lackfi János író-olvasó találkozója nyitja jövő hét kedden. Érdekes programnak tűnik hetedikén A leg-ek napja, amikor meglepetésekkel, ajándékokkal várják az olvasókat. Kóródi Anikó énekes az operák világába kalauzolja el a zenerajongókat, 11-én Francsics László asztrofotós pedig az univerzum csodáit mutatja be képein keresztül. A kiállítás már látható a könyvtár galériájában.

Az évad színházi kínálata színvonalas szórakozás ígér. A bérletes előadások sora A kaktusz virága című darabbal kezdődik, melyre már csak korlátozott számban állnak rendelkezésre jegyek. A bérletek is kelendőek, immár 138 a nézők birtokában van. Hosszú évek után végre sikerült Mácsai Pált Örkény estjével meghívni színházunkba. Könnyedebb vizekre evezve elérjük a CinemaPart-ot, mely a klubkoncertek helyszínéül szolgáló mozi galéria új elnevezése. 14-én a Messageto Hendrix klubkoncert címe magáért beszél.

Nemzeti ünnepünk is illeszkedik a művészeti hetek menetrendjébe, mert a rendhagyóan 9 órakor kezdődő szentmisét és városi megemlékezést követően szabadtéri kiállítással, verses, zenés, táncos összeállítással, filmvetítéssel adózunk a szabadságharc mártírjai előtt. Az ünnepi programokra a belépés díjtalan.

A gyermekprogramokat Suhaj Csilla ismertette. Érdekes és látványos lesz a könyvtárban harmadikától látható Életre kelt mesehősök utazó kiállítás. A nyitónapon Megyeri János szobrászművész, Csukás István mesefiguráinak megalkotója is vendégünk lesz. A csoportoknak érdemes előre bejelentkezni a látogatáshoz. A Tarisznyás műhely kézműves játszóházzal várja a kicsiket, ahol alkalmuk nyílik belekóstolni a mustkészítés rejtelmeibe és a finom nedűbe is. A matiné műsorára ezúttal Rigócsőr királyfi meséjét tűzték a szervezők a Nektár Színház előadásában. Nem csak a gyerekeknek, de szüleik, nagyszüleik számára is hasznos időtöltés lesz 14-én a városi egészségnap, ahol a Bercsényi sportcsarnokban Katus Attilával is alkalmuk lesz edzeni. Kapcsolódó programként az Ifjúsági Ház ad otthont különböző drog prevenciós előadásoknak, kóstolóknak, egészségügyi méréseknek, szűréseknek. Este Monspart Sarolta Mozdulj Minden-hol, Minden-kor előadásában elsősorban az idősebb korosztályra számít.

Góg Zoltán a Jászberényi Bíró Boglárka Kamuflázs című kiállítására hívta fel a figyelmet, mely hetedikén nyílik a Lehel Film- Színházban. 11-én ismét Slam Poetry esten szórakozhatnak a műfaj kedvelői Piron István és Bárány Bence társaságában. Egy mikrofont szabadon hagynak a vállalkozó kedvű slameseknek is. Szereplőként jelentkezni október 5-ig lehet.

Balogh Fáni ismét megszervezi a népszerű Helloween partyt. A rémséges bulira 29-én kerül sor a moziban. A talpalávalót a Rocket Rollers biztosítja. A filmcsemegéket kedvelők ősszel sem maradnak hoppon. Fáni ezúttal Olaszországba invitálja a nézőket egy vetítéssel egybekötött ízutazás keretében október 17 és 21 között.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?