Guruljunk az egészségért!

Az Európai Autómentes Napot immár 11. alkalommal rendezték meg szeptember 18-án, vasárnap. Az előre megjósolt rossz idő helyett, napsütésben, jó hangulatban és szó szerint gördülékenyen telt a Földvédők napja.

Az autómentes nap célja rávenni – a rendszerint gépjárművel közlekedő – embereket, hogy környezetük tisztántartása és egészségük megőrzése érdekében válasszanak környezetbarát utazási módszereket. A program a délelőtti gördülő bejárással kezdődött, a résztvevők négy különböző helyszínről indulva kerékpározták körbe a várost.

Tíz óra magasságában már két csoport is begurult, akiket almával vártak a szervezők. De nemcsak biciklisták lepték el a várost, voltak, akik görkorcsolyával, sőt még babakocsival is begördültek a Szentháromság térre. Az érkezést követőn megkezdődtek a programok. A Jászberényi Zsaru Nap sorozat alkalmából baleset és bűnmegelőzési előadásokat hallhattunk, lehetőség volt KRESZ totó kitöltésére és a részeg szemüveg kipróbálásra. Jelentős sor alakult ki a kerékpárgravírozási standnál, amely a rendőrség nyilvántartásba vételét szolgálta.

A Jászberényi Katasztrófa Kirendeltség és Hivatásos Tűzoltóparancsnoksága sok kisgyermek vágyát teljesítette azzal, hogy kipróbálhatták a tűzoltóautókat, illetve ízelítőt kaphattunk a tűzoltók mindennapos feladatairól. Az ügyesebbek kerékpáros, görkorcsolya és műanyag motor ügyességi versenyen vehettek részt. Délután folytatódtak az élménydús sportbemutatók triál show, street workout bemutató szemtanúi lehettünk. Valamint az autómentes nap program keretein belül először ki lehetett próbálni a Gigabike trükkös bringákat és a mobil streetfitness parkot, illetve a ballonbútorok kényelmét is megtapasztalhatták a látogatók.

A színpadon a helyi sport és tánccsoportok kaptak teret, például a délután nagy kedvence a László Tünde zumba tánccsoport fellépése volt.

A test építése mellett az elme karbantartásáról a Kultúrzug gondoskodott. A Jászberényi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya nyolcadik alkalommal vett részt az eseményen, céljuk az egészségmegőrzésért tenni. Nem lehet elég korán kezdeni, így a gyermekeket baleset megelőzési tanácsokkal, egészségnevelő totókkal és rejtvényekkel várták, míg a felnőttek részére életmód tanácsadással, BMI számítással, vérnyomás és testzsír méréssel készültek.

Népszerű program volt a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság katonai toborzója és fegyverzettechnikai bemutatója. Ha már sportesemény, természetesen elengedhetetlen momentuma az elsősegélynyújtó bemutatók, baleseti szituációk megismerése és a sebkötözés elsajátítása. Ebben az évben megépült Jászberény város hulladékudvara, melyre most lehetőségnyílt ellátogatni, valamint kipróbálni a kukásautókat.

A népszerű rendezvényhez városunk apraja-nagyja csatlakozott, képviselők is biciklire pattanva tettek az életminőség javításáért.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?