Ételköltemények lecsóból

A lecsó a magyar nyár kihagyhatatlan és klasszikus fogása, amire mindenkinek megvan a maga tuti receptje.

A Neszűr 7-8. dűlőjének elején, a Mini ABC udvarán, – a házigazda és egyben rendező Szíjártó József – 12. alkalommal várta a Neszűri Lecsófőző versenyre, a legnépszerűbb magyar étel készítőit. Bár szeptember második hétvégéjét mutatta a naptár, a hőség a nyár legforróbb napjait idézte.

A bográcsok és tárcsák mellett igen melege volt a lecsófőzés mestereinek. Tucatnyinál több főzőhelyen, népes társaságokban, százféle módon készült a paprika, paradicsom könnyed házasságából, különböző hozzávalókkal és fűszerekkel „megbolondított” étek. Tojásos, tarhonyás, kolbászos, virslis, nem volt két egyforma lecsó, így a zsűri nem panaszkodhatott a változatosság hiányára. Amíg ők kóstoltak a férfiak hordógörgetésben mérhették össze erejüket. Nem kis fejtörés után a zsűri döntött és az eredményhirdetés során kiderült, kik forgatták legsikeresebben a fakanalat, a remek hangulatú főzés során. A vándorserleget Hansi és barátai csapat birtokolhatja, a dobogó első három helyén pedig a Sasfészek, az Ebéd-Elek, és a Huligánok csapata állhatott. Amit főztek meg is ették, és az ebédet követően estig szólt a zene, tartott a tánc.

Demeter Gábor

Demeter Gábor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?