Szerenád az átriumban

A Zenés Múzeumi Esték rendezvénysorozat vendégeként a kecskeméti Novum Kamarazenekar érkezett a Jász Múzeumba kedd este, hogy vonós koncertjükkel megörvendeztessék az átriumban helyet foglaló népes zeneszerető közönséget.

Hortiné dr. Bathó Edit igazgató asszony köszöntője alkalmával elárulta, hogy a baráti tagokból szerveződött együttes ebben a formációban idén alakult. A zenészek valamennyien képzett muzsikusok, több közösségben játszottak, játszanak. A társaság legfőbb összetartó ereje a zene feltétlen szeretete, annak örömteli közvetítése.

A társaságot Gyalus Erika művészeti vezető, gordonkaművész mutatta be a hallgatóságnak. Az est folyamán ő vette át a konferancié szerepét, s humorral fűszerezett értő magyarázatokkal szolgált a zeneművekre, zeneszerzőkre vonatkozólag. A kellemes környezethez méltó hangulatos nyáresti szerenád során a zenekar hangszereik segítségével nagyszerű barokk és múlt századi zeneszerzők tehetségét idézte meg.  Kuriózumként Charpentier Te Deumja két fúvós vendégművész közreműködésével hangzott el. Tortellinak, a bolognai székesegyház egykori koncertmesterének templomi művét hallhattuk. Vivaldi versenyművében szintén szerepet kapott a két trombitaművész, Földi Jácint és Csizmadia Sándor. Pachelbel leghíresebb zeneműve, a Kánon is elhangzott az este folyamán. Bach az Állok fél lábbal a sírban kantátája, zord címe ellenére felemelő élményt jelentett a zeneértő füleknek. Az angol barokk nagymestere, Boyce három tételes szimfóniája az átszellemült arcok tanúsága szerint szintén értő hallgatóságra talált. Warlock reneszánsz alapokra írt XX. századi lüktetéssel átszőtt Capriol suitje ugyancsak jó választásnak tűnt. A repertoár befejezéseként egy valódi ünnepi művet, Sibelius romantikus Andante Festivoját hallhattuk.

A ráadás előtt a múzeumigazgató asszony virágcsokorral köszönte meg, hogy az együttes elfogadta az intézmény invitálását.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?