Természetismeret érdekesen

A Gróf Apponyi Albert Általános Iskola 2015-ben nyerte meg az Erasmus+ pályázatát, amiben öt országgal – Izlanddal, Spanyolországgal, Németországgal, Lengyelországgal és Erdéllyel – dolgozik együtt egy természetismeret tárgyhoz kapcsolódó digitális tananyag elkészítésén. A programot Koczka Tibor ismertette.

A PISA-felmérések itthon, és Európa más részein is azt mutatták, hogy a természettudományos tárgyak iránt egyre csökken az érdeklődés, a gyerekek nem szívesen tanulják, holott ezek a tárgyak – akár a biológia, akár a földrajz – lehetnének látványosak és érdekesek is. A pályázat célja, ezért az, hogy a harmadik év végére a résztvevő országok közösen alakítsanak ki digitális tananyagot 5-6. osztályos diákok számára, központban a madártannal. A program keretében ötnapos táborokat is szerveznek a gyerekeknek, akik a közreműködő országokban ismerkedhetnek meg az érintett madárvilággal és környezettel. Az első ilyen tábor szeptember végén, Erdélyben lesz.

A pályázat első szakaszában a tanárok látogattak el Izlandra és Spanyolországba, ahol úgynevezett pilot-programokat dolgoztak ki és készítettek elő a szeptemberben induló csereprogramokhoz. Ezek a forgatókönyvek határozzák meg, hogyan kell dolgozniuk a gyerekekkel, miket kell elkészíteniük az ötnapos tábor alatt, és persze a szakmai részeket is ez tartalmazza.

Az oktató anyag elkészítése mellett lesz bemeneti attitűd-mérés is, ami a gyerekek jelenlegi tudását dokumentálja: ennek során azok tudását is mérik, akik már nem vesznek részt a programban. A bevont diákok körében kimeneti mérést is végeznek majd.

A tervek szerint a munkába tevőlegesen 25 gyereket vonnak be, egy részük a Sasközpontban táborozott, hiszen a program itthoni részében a parlagi sas a kiemelt madárfaj. A gyerekek kiválasztásában kiemelt szempont, hogy szeressék a természettudományokat, és fontos a nyelvtudás is, hiszen a program közös nyelve az angol.

A táborozás szempontjából a legmeghatározóbb elem, hogy a fogadó ország hány gyermeket tud elhelyezni családoknál. A diákokra év közben is várnak feladatok: fotókat, filmeket, rajzokat készítenek, dalokat és játékokat gyűjtenek a madárvilágról, amelyek a digitális tananyagba is be fognak épülni.

A diákok számára készülő program mellett, a pályázat részét képezi harminc órás akkreditált felnőtt program kidolgozása is. Lényegében ez az oktató program készíti fel a tanárokat arra, hogyan is integrálják a munka eredményeit a magyar oktatásba. Az eredményekről a program lezárását követően oktatókönyv készül.

Szűcs Alexandra

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?