Jövőkép Alkotók a szlovák testvérvárosban

Jászberény szlovákiai testvérvárosa, Nagytapolcsány meghívására, a település galériájában mutatkozott be a Jövőkép Alkotók Egyesülete képzőművészeti csoportja. Az idén tavasszal Nagykátán bemutatott „múltból-JÖVŐ-kép” című kiállítás anyagán alapuló tárlat, új művekkel kiegészítve augusztus 31-ig látható a város főterén lévő impozáns épület kiállítóterében. A 38 művet felvonultató kiállításon Bartos Kinga, Bíró Boglárka, Farkas Edit, Fejős László, Kerekné Mihalik Judit és Koncz Gábor alkotásai formálódtak egységgé.

A kiállítások állandó látogatói megtapasztalhatják azt az élményt, hogy egy-egy önálló kiállítás mennyire más szűrőn keresztül tudja elénk tárni ugyanazt a valóságot.  A csoportos kiállítások ebben a tekintetben igazán izgalmasak és ez az egyik oka, hogy a rendezés és a harmónia megteremtése sokkal nehezebb feladat. A Nagytapolcsányban berendezett kiállítás hat alkotó változatos munkásságát mutatja be, mégis egy olyan egység érzetét kelti a nézőben, ahol a tagok munkái – mint különböző színű és formájú világok – egymást jól kiegészítő rendszerré álltak össze.

P1510111

Belépve a Galéria terébe Bíró Boglárka nagyméretű festménye az örök vadászmezőkre repít minket, ahol a tiszta, fehér lovak áradatát – örök mesét írva – beleszőtte a végtelen horizontba. Innen széttört ablakokból áradó színes fényeivel csábít minket Bartos Kinga saját világába. Közelebb érve megfogan a kérdés: festményein ablak vagy tükör képét látom egyberagasztva? Bármelyik legyen is a válasz; lágy, puha tapintás, vad szenvedély, akarat, megadás, újjászülető erő és megannyi érzelem körvonalazódik a széttört felület mögött. Erőteljes koloritját a szemben lévő falon szinte a végletekig elmenve ellensúlyozzák Fejős László többféle technikát vegyítő grafikái. Ezt a fekete-fehér világot a finom részletekben, érdekes felületekben halkan megbújó színek teszik gazdagabbá. Az ellentétek vonzásában szemünk előtt megjelenik a születés és halál örök misztériuma. Mellette Kerekné Mihalik Judit sűrű vonalvezetésű tollrajzainak és intenzív színű festményeinek birodalmában változatos történetekbe nyerünk betekintést. A felvonások szereplői az élet színpadán játszva, hol gúzsba kötik maguk, hol szabadon szállnak fel. Ez az erőteljes izzás, derengő, belső fénnyé szelídül Koncz Gábor festményei által. Szokatlan kompozícióin játékos lénye mutatkozik meg, ahol társává válunk és szemünk (mint macska a gombolyagot) követi ezeket a nagy, határozott foltokból, érdekesen kialakított felületekből és sűrű vonalakból álló mezőket. Játékos kedvünk itt még nem ért véget, hiszen szemben vele Farkas Edit, grafikáin a tollal – mint fekete fonállal – ölt mintákat az egyszínű felületekre. Alkotásai révén visszatérhetünk oda, ahonnan Bíró Boglárka munkájával indultunk, hiszen az ismétlődő, végtelennek tűnő elemek sokasága szintén meditatív állapotokat sugall.

A Jövőkép Alkotók Egyesületének nagytapolcsányi kiállításáról fotóalbum látható a www.facebook.com/JovokepAlkotok közösségi oldalon. A tárlat létrejöttét Nagytapolcsány (Topolcany) Város Önkormányzata, Jászberény Városi Önkormányzat és a Jászkerület Nonprofit Kft. támogatta. A JAE képzőművészeinek munkái Jászberényben a Lehel Film-Színház emeletén láthatóak az Art Camp Művészeti Szimpózium kiállításán szeptember 13-ig.

JA – MJ

Vélemény, hozzászólás?