Költők, versek, sikerek

Mozgalmas irodalmi tavasz köszöntötte idén Jászberényt, gazdagítva a jászság irodalmi palettáját. Kiemelkedő költői sikerek, netkötet megjelenés, az Ünnepi Könyvhétre saját kötet megjelenés, az Alföldi Paletta Antológiában való szereplés, a Csillagkürt-Lélekszó pályázat közelgő meghirdetése immár negyedik alkalommal.

Ismét neves zsűri értékelte a szigethalmi Alkotók, Művészek és Művészetpártolók Egyesülete által meghirdetett „Így írunk mi – 2016.” pályázatát. Csapó Lajos költő, az egyesület elnöke elmondta, hogy Nyírségtől Sopronig, Lentitől Záhonyig, és természetesen a magyarlakta területekről, határainkon túlról is érkeztek versek a pályázatra, így, az elmúlt évekhez hasonlóan, az idén is nemzetközivé lett e nemes versengés. Mindenkiben van érték, amit elő kell hozni, csiszolgatni, tanulni hozzá, fejlődni benne, hogy az már mások számára is jelentsen értéket, hasznosat. Hiszen olyan páratlanul csodálatos a magyar nyelv, a mi anyanyelvünk, hogy azt már sok híres ember elismerte világszerte. A próbálkozásra, az írásra bíztatunk mindenkit, hiszen ez alkotás, aminek öröm a velejárója! Ha másoknak nem is, de legalább önmagunknak! Ebből baj nem lehet!

Nem kis büszkeséggel írhatjuk le, hogy Kocsán László verseivel az elmúlt két esztendőhöz hasonlóan, a zsűri elismerő véleménye alapján, kategóriájában idén ismét első helyezést ért el. Az egyik zsűritag a következő véleményt fogalmazta meg verseiről: „László versei ismét azt bizonyítják, hogy vannak még tehetségek. Biztatom a további írásra.” (Kocsán László versei, írásai itt olvashatóak: http://kocsanlaca.blogger.hu)
Ugyanezen a pályázaton Utasi Hajnalka kategóriájában az előkelő harmadik helyezést érte el verseivel. „Próza-, szabad illetve egy hagyományos verstechnikával írt, friss verssel pályáztam. Mindhárom vers különböző szerkezetű, gondolatiságuk is eltérő, de mindegyikben néhány forgás erejéig, a rímek táncra kelnek a metaforákkal.” – tájékoztatott bennünket.

Utasi Hajnalka költőnő második netkötete az Irodalmi Rádió gondozásában jelent meg, ez év áprilisában, melynek címe: „Angyalarcba fordult nyári karc.” A kötet előszavát Jókai Anna író készítette, valamint ajánlót írt Pálfy Margit színművész. A netkötet bekerült a Széchenyi Könyvtár elektronikus könyvtárába is. A netkötet kiadását az Irodalmi Rádió által meghirdetett nívós verspályázat útján nyerte, ahol száz pályázó háromszáz verse közül, a határon innen és túli közönség szavazata alapján, a második díjat érdemelte ki. (A netkötet itt olvasható: http://mek.oszk.hu/15200/15257/html/impresszum.html)

Második klasszikus papír alapú kötete az idei júniusi Könyvhétre készül el, „Múzsák tükre” címmel. A könyvbemutató a jászberényi Könyves Csütörtök programjai között szerepel. A kötet huszonöt „hajnikut”, szellemi morzsát ölel fel. A „hajniku” játék a költőnő nevéből fakadóan, melyek a haikuk japán versformája alapján születtek meg. „Verseimnél saját értelmezésem nem derül ki, azt fátyol fedi; az Olvasót kívánom aktív részessé tenni, aki befogadásától függően értelmezi a költeményt és továbbgondolja.” – vallja Utasi Hajnalka a kötet verseiről. A kötetet Farkas Edit és Kerekné Mihalik Judit fantasztikus képzőművész barátai illusztrálták. A versek és az illusztrációk összehatnak, kiegészítik egymást, együtt lélegeznek. A könyv előszavát Góg János Illyés és Juhász Gyula díjas költő készítette. A kötet ajánlója Kocsán László költő tollát dicséri. A fényképeket Nagy Tamás művésztanár, fény(le)képező kattintotta.

Csongrádon a költészet napján került bemutatásra az Alföldi Paletta című kötet, a Csongrádi Alkotóközösség Antológiája a Faludy György Irodalmi Műhely gondozásában. Ebben a kötetben olvashatjuk a jászszentandrási P. Sípos Marianna öt versét. A költőnő az elmúlt két esztendőben első helyezett lett a Csillagkürt jászsági költők versíró pályázatán. A kötetben olvasható még Kocsán László öt verse is.