Daban Horz – Jó napot, jászok!

A csütörtöki nyilvános főpróbát követően pénteken, a Szabadtéri Színpadon teltház előtt mutatkozott be az izgalommal vegyes várakozással fogadott Jászok című történelmi dal- és táncjáték. Művészeti ágakat és közösségeket összekovácsoló kultúrtörténeti alkotás, mely arra hivatott, hogy megismertessen múltunkkal, erősítse identitásunkat és reményt adjon jász mivoltunk megtartásához a jövőben is.

A premierszínpadon Erdei Gábor műsorvezető köszöntötte a megjelenteket, aki a színpadra kérte Pócs János országgyűlési képviselőt, Szabó Tamás polgármestert, dr. Balog Ádámot, az MKB Bank elnök-vezérigazgatóját és dr. Tenyák Csaba egri érseket is.
A köszöntők sorát a Jászság országgyűlési képviselőjének beszéde nyitotta, aki kiemelten üdvözölte dr. Kállai Mária kormányhivatal-vezetőt, Kovács Sándort, a megyei közgyűlés elnökét, a jászkapitányokat, Szabó Tamás polgármestert, valamint a határon túlról érkezőket, lengyel és temerini vendégeinket. „Ma este a szó a köszöneté azokhoz, akik egyfajta módon új redemptiot álmodtak.” Pócs János megköszönte az ötletgazdáknak, az alkotóknak és a támogatóknak a valóra váltott álmot. Külön kiemelte Cserháti Ágnes, Mihályi Gábor, dr. Balog Ádám, Soós Andrea áldozatos munkáját. „Annak idején, a redemptioban a jászok egy emberként összefogtak.

2016-06-03_00043.jpg

Pontosan ez történt ma is, amikor a polgármestereken és a képviselőkön keresztül minden egyes jász ember nevét adta a meghirdetett programhoz.” A jászság fővárosa valódi vezető településként állt a produkció élére jelentős anyagi és erkölcsi támogatással – fordult elismeréssel a képviselő Szabó Tamás, Jászberény polgármestere felé.

„A várakozás izgalmával keveredett büszkeség perceit éljük át most” – vette át Szabó Tamás a szót. „Reméljük a várakozás néhány óra múlva katartikus, lélekemelő élménnyé válik. A büszkeség pedig annak szól, hogy részesei lehetünk egy olyan kultúrtörténeti pillanatnak, melyet az elkövetkező évtizedekben biztos említeni fognak a jászok életének krónikáiban.” A polgármester köszönetet mondott az alkotóknak és a képviselő-testület nevében is kellemes időtöltést kívánt a darab megtekintéséhez.
A továbbiakban a produkció magánemberként legjelentősebb anyagi, nem mellesleg kapcsolati támogatója dr. Balog Ádám osztotta meg gondolatait a művel és jász gyökereihez kötődő érzéseivel kapcsolatban. Elmondta, hogy a produkció készítése közben kezdett el azon gondolkodni, mit is jelent jásznak lenni, mit, milyen múltat hordozunk valójában, és hogyan éljük meg napjainkban azt, hogy egy kisebbséghez tartozunk.

2016-06-03_00045.jpg

Dr. Ternyák Csaba egri érsek, ahogy magát nevezte – a jászok püspöke –, a Jóisten áldását kérte azokra, akik a jász identitást szeretnék ezzel a darabbal erősíteni; az alkotókra, az előadókra, illetve az egész jász népre és kultúrára, mely évszázadok során magába szívta a magyarságot és a kereszténységet. „Bárcsak segítené ez a darab jász híveimet és barátaimat abban, hogy felismerjék jász, magyar és keresztény identitásuk értékét, fontosságát.”

Soós Andrea producer hívására Mihályi Gábor koreográfus lépett a színpadra, akit vastapssal fogadott a közönség. A tapsra szerényen reagált a művész: „Bocsánat még nem láttak semmit!” A darab szellemi atyja köszönetet mondott alkotótársainak és a közreműködőknek, majd megkérte a jelenlévőket tekintsék meg a produkciót, hogy kiderüljön igaz e mindaz, amit várakozásainkban előrevetítettünk?

2016-06-03_00048.jpg

2016-06-03_00047.jpg

2016-06-03_00044.jpg