Hívogató napraforgók

A falusi szálláshelyeket gyakran két, három vagy négy napraforgót ábrázoló táblák jelzik. Ezek bizonyítják, hogy az adott helyen nyújtott szolgáltatásokat hivatalosan, szakmai szempontok szerint is elbírálták, így a szálláshely szolgáltatók a „napraforgóval” Nemzeti Tanúsító Védjegy emblémát használhatják, a napraforgók száma pedig a színvonalbeli különbségekre utal.

Úgyis mondhatnánk, mint ahogy a szállodák csillagszáma jelzi a nyújtott kényelemben, a kínálatban levő eltéréseket, a falusi szállásokon ezek megfelelői a napraforgók. A két napraforgós szálláshelynek a fürdőszobája, WC-je, konyhája, étkezője a szállásadóval vagy más vendégekkel közös, felszereltsége egyszerűbb. A három napraforgóhoz már külön WC és fürdőszoba tartozik, konyhája, társalgója is saját használatú, van pihenőkertje. A négy napraforgós szálláshelyen az előző fokozathoz tartozó helyiségeket mind tartalmazó lakóegység elkülönített, felszereltsége a legmagasabb színvonalú, és a pihenőkertből a kerti bútorok sem hiányozhatnak. Mind a három kategóriájú falusi szálláshelyhez biztosított a parkolás.
Egyes szálláshelyek különféle szakosító jelzőket is kaphatnak: így például létezik Bio/Ökoporta, Egészségporta, Gyermekbarát, Kerekes székes porta. Aktív, Lovas és Pálinkás porta, Hagyományok portája, Falusi életmód porta  A Falusi vendégasztal portának kiváló gasztronómiai kínálata van, és főként helyi alapanyagokat használnak fel, az itteni hagyományos receptek alapján. Az italok, így a bor, házi szörp vagy pálinka is mind helyi jellegűek. Mindez pedig a tájegységre jellemző körítésben, berendezési tárgyak közepette kerül tálalásra.

Geszti Jánosné, Ica a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület ügyvezető elnöke lapunk kérdésére elmondta, hogy 1994 óta működnek, és tevékenységük kiterjed a megye egész területére, így a Tiszazugra, a Tisza-tó térségére és a Jászságra is. Utóbbi helyen 25 tagjuk van, 23 vendégfogadóval, melyek közül kilencnek van négy napraforgós, ötnek pedig három napraforgós Nemzeti Tanúsító védjegye.
Az újszászi Gerendás Ökotanya és Vendégház négy napraforgós. Hagyományos gazdálkodási formák bemutatása, helyi ízek kóstolása mellett egyéb régi értékekkel ismerkedhetnek a látogatók.  A vendégek élhetnek a „Befőzőturizmus” nyújtotta lehetőségekkel a helyi kisüzemben. Bükkfából készült malmukban 70 cm átmérőjű, naxoszi gránit őrlőkövön őrlik a búzát, melyet saját földjükön termesztenek. A vendégház 3 km-es körzetén belül több horgászlehetőséget is talál az itt megszálló vendég, így például a Zagyván és a falu mellett elfolyó Tápión valamint az abonyi és a jászkíséri halastavaknál is.

A Jánoshidai négy napraforgós Gréta vendégház szintén a Zagyvánál található. Ezt a nyugalomra vágyó, de – főként kerékpárral – túrázni is hajlandó vendégek számára ajánlják.
A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége budapesti központjában ezernél is több Nemzeti Tanúsító Védjeggyel ellátott falusi szálláshelyet tartanak nyilván. A napraforgós szálláshelyek tulajdonosai fizetnek és tesznek azért, hogy a rendszerbe kerülhessenek, illetve maradhassanak, ami azt jelenti, hogy bekerülnek a vendégváró katalógusokba, az általános adatbázisba, és csatlakozhatnak az online foglalási rendszerhez, reklámanyagaik pedig szerepelhetnek az egyesület belföldi és külföldi rendezvényein egyaránt.

További információk
a www.fatosz.eu oldalon.