Fejlesztések: szabadtéri, fűtés, kerékpárutak

Kedden tíz órakor a Szabadtéri Színpadnál három témában tartott sajtótájékoztatót Szabó Tamás polgármester és Szatmári Antalné alpolgármester.

A helyszínválasztás természetesen nem volt véletlen, a Szabadtéri Színpad felújítását és átalakítását két héttel ezelőtt jelentette készre a kivitelező. A kulturális szempontból kiemelt jelentőségű létesítmény korszerűsítése régóta szerepelt a városvezetés terveiben. A korábban beázott színpadburkolat nagymértékben károsodott, a burkolat elérett. A felújítás során a színpad fedelét kijavították, a belső burkolatot időtálló és csúszásgátló anyagra cserélték, illetve a szerkezetet teljesen megújították. A pódiumot száz négyzetméterről száznegyven négyzetméternyire bővítették. A színpad fölé alapvilágítást szereltek. A tetőjavítással egy időben új előtetőt is megépítettek, ami teljessé teszi az intézmény lefedését. A beruházás keretében egy olyan beton felület is elkészült, ami biztonságosan és gyorsan lehetővé teszi előszínpad felépítését, amire már számos produkció alkalmával jelentkezett (volna) igény. A város három éves halasztott fizetés lehetőségével vásárolt mobilszínpadot, ami csatlakoztatható a szabadtéri színpadhoz, de rendezvény helyszíneként önállóan is használható. A beruházások összköltsége 44 millió forintot.

2016-05-31_00001.jpg

A színpad infrastruktúrája teljesen elkészült, székeinek cseréje nagyrészt megtörtént, az ülőalkalmatosságok komfortosabbá tétele terén azonban vannak még hiányosságok. A Szabadtéti Színpadhoz vezető út, a Riszner sétány megújítása a jövő évi költségvetésben kap helyet. A szigetre vezető két ideiglenes átjáró helyett, a tervek szerint stabil szerkezetű hidak épülnek. Az elkerülő út megépítését követően a város rendezvényei a főtéren találnak otthonra, a sziget sport és rekreációs célokat szolgál majd – tájékoztatott a jövőbe mutató tervekről a polgármester.

A polgármester Antics Istvánnal, a Lehel Vezér Gimnázium igazgatójával közösen az iskola fűtéskorszerűsítéséről is szólt. Az intézményben nyolc elavult, 35 éves kazán működött ez idáig. A 15 millió forintos beruházás keretében három nagyteljesítményű kondenzációs kazánt kapott az iskola, amelyekkel 30-35 százalékos energia-megtakarítást érhető el. A radiátorokat és fűtéscsöveket jövőre kívánják korszerűbbekre cserélni. A polgármester hozzáfűzte, hogy a város rendelkezésére áll 68 millió forint, amit intézmények karbantartására fordíthatnak. A nyár folyamán az iskolákban padok, burkolatok, mosdók cseréjére, felújítására kerül sor.

Szatmári Antalné alpolgármester arról számolt be a sajtó munkatársainak, hogy városunk 2014., 2015. után a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól idén is elnyerte a „Kerékpárosbarát Település” címet. A díjat olyan kitételek szerint ítélték oda, mint a városban található kerékpárutak mennyisége és minősége, kerékpártámaszok megléte, az autómentes napok és a gördülő bejárás megrendezése, a kerékpáros gravírozás lehetősége, iskolarendőr programok, térfigyelő kamerarendszer állapota, a város kerékpáros közlekedésre vonatkozó további tervei. A díjat az alpolgármester asszony vette át május 20-án, Nyíregyházán.

Az önkormányzat március 31-én „Fenntartható Települési közlekedésfejlesztési” pályázatot nyújtott be. A száz százalék támogatottságú pályázat pozitív elbírálása esetén 2017-ben lehetővé teszi a Nagykátai úti kerékpárút felújítását, a Verseny u. – Megyeház u. között új kerékpárút építését, a Nádor utcai kerékpárút meghosszabbítását és a parkoló rekonstrukcióját, a Kossuth út – Mária u. – kórház bejárata útvonalon kerékpárút építését, parkoló felújítását illetve építését. Új kerékpárút épülne a kórháztól a Csoma utcáig és a Vásártér utcától a Jász Plasztikig. A Szent István körúton elválasztás nélküli gyalog és kerékpárút épül majd – számolt be a fejlesztési tervekről Szatmári Antalné.

2016-05-31_00015.jpg

Kedden, a Szabadtéri Színpadon késő éjszakáig zajlottak a Jászok című történelmi dal- és táncjáték próbái, ahol már részt vett Szalonna és bandája is, valamint vizsgázott az új fény- és színpadtechnika.