Krisztusi megújulás Pünkösd ünnepén

Pünkösd vasárnapján rendhagyó módon négy órakor kezdődött a szentmise a főtemplomban, ahol hatvanhat bérmálkozó várta, hogy megerősítést nyerjen a keresztségben kapott hitében.

A Szentlélek kegyelmét dr. Ternyák Csaba az Egri főegyházmegye főpásztora közvetítette az ünnep alkalmával. A misén megjelent egyházi személyeket és híveket Szántó József apát plébános köszöntötte. Megköszönte az érsek atyának, hogy Pünkösd ünnepén a jászok főtemplomába látogatott és kérte, segítse fiataljainkat a Szentlélek kegyelmében részesülni.

2016-05-15_00021.jpg

A főpásztor felhívta a figyelmet arra, hogy Pünkösd az egyik legnagyobb ünnep, amikor a Szentlélek kiáradásáról emlékezünk. Az első Pünkösd óta eltelt kétezer év alatt a Szentlélek az egész világon jelen van. Erről tanúskodik a mai nap is, amikor ilyen sokan összegyűlünk Isten házában – mondta az érsek. „Imádkozzunk, hogy az első keresztényekhez hasonlatosan nyitott szívvel be tudjuk fogadni a Szentlelket és hűek tudjunk maradni hozzá!”
Taczmann András diakónus Szent János könyvéből hirdette az evangéliumot, majd Szántó József apát az érsek atyának bemutatta a bérmálkozókat, akik többsége nyolcadik osztályos diák volt, de néhány felnőtt is kérte a szentség kiszolgálását.
Dr. Ternyák Csaba prédikációjában az egyház születésnapjaként köszöntötte Pünkösd ünnepét. „A Szentlélek eljövetelével született meg Jézus Krisztus egyháza, mely mi magunk vagyunk, tehát boldog születésnapot mindnyájunknak!”A sokéves egyház ma is fiatal, képes arra, hogy lendületesen hirdesse Jézus üzenetét, akiben megtaláljuk a vigaszt és választ minden kérdésünkre. Krisztus szava minden kor számára érvényes. Tudták ezt őseink is, amikor megépítették ezt a csodálatos templomot. Bíztak benne, hogy mindig lesznek olyanok, akik eljönnek, hogy itt találjanak megoldást életük csomóira.” Az érsek a bérmálkozókhoz szólva elmondta, hogy a bérmálás megerősít a szentségekben, hogy a nehézségekben és a kísértésekben is ki tudjunk tartani a Megváltó mellett. A bérmálás hitünk megújítása, hajlandónak kell lennünk mindig megújulni Krisztusban.

2016-05-15_00019.jpg

A prédikációt követően a fiatalok fogadalomban újították meg keresztségben kapott hitüket, majd az érsek kiszolgálta számukra a szentséget.
„A bérmálás szentségével az Úr hivatást is ad. Az Istennek van egy álma mindenkiről. Azt szeretné, hogy boldogok legyünk. Akkor leszünk igazán boldogok, ha Isten álmát meg tudjuk valósítani, ki-ki édesapa, édesanyaként és remény szerint néhányan Isten munkatársaként”- mondta zárásképp az érsek, majd közösen imádkozott a hívekkel a papi hivatásokért.

2016-05-15_00004.jpg