Három kérdés a kórházról

A Szent Erzsébet kórház életében áprilissal két fontos változás történt: egyrészt beindult a Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO), másrészt bővült a járóbetegellátási körzet Nagykáta és térségével. A napokban pedig kincstári felügyelő érkezett az intézménybe. Dr. Sinkó-Káli Róbert főigazgatót kérdeztük a hogyanokról és miértekről.

2016-03-09_00006.jpg

Másfél hónap tapasztalat nem sok, mégis megfogalmazható a kérdés, hogy működőképes mostanra az SBO?
Kétszer tizenkét órás műszakban elkezdtük a munkát a Sürgősségi Betegellátó Osztályon. Állami döntés volt, hogy a fekvőbeteg ellátást korszerűbb módon kell biztosítani a mi 120 ezer betegünk számára is. Az SBO lett a kórház egykapus felvevőpontja annak érdekében, hogy ne a beteg rohangáljon, hanem egy helyen derüljön ki, mi a teendő, jobban lesz, tünetmentes, hazabocsátható, megfigyelésre rövid ideig az SBO-n tartjuk, vagy a szakosztályokra irányítjuk. Ez alól kivétel a gyerekgyógyászat, amely a 18 év alattiak ügyeletét továbbra is ellátja, és a szülészeti osztály. Tehát ennek a két osztálynak a betegeit eleve az illető osztályokon fogadjuk.

A kórház rendszerében okozott az új osztály mozgásokat, változásokat?
Az SBO-n a létszámhelyzet jó. Új ellátásként kihívás, sokakat vonz házon belül és kívül is. Még három-négy szakorvosi gyakorlattal rendelkező kollegák is szívesen vállalnak nálunk munkát. Mivel az SBO ténykedése alapvetően baleseti és belgyógyászati jellegű, okozott némi létszámvákuumot is a belgyógyászati osztályunkon. A finanszírozás pedig hatvan napos utófinanszírozással történik, tehát ha úgy tetszik, az intézménynek kell megelőlegezni az új egység működését.

Nagyjából tiszta a kép?
Ez még javában tanulási időszak orvosoknak és betegeknek egyaránt. Az SBO nem a gondolkodás megspórolására való, és nem is gyorsító sáv, hogy itt minden egyben van, most érek rá, majd hétvégén kiderül, mitől fáj a fejem. Nem váltja ki az alapellátást. A nevében hangsúlyosan benne van a sürgősségi kifejezés.

Mit jelent a nagykátai körzet csatlakozása a kórházhoz?
Ez az integráció április elsejével történt, itt azonban még bőven van tennivalónk, és sokkal több a kezdeti félreértés is. Nem is feltétlenül a betegek hibájából, hanem a rendszer bonyolultsága miatt. Ugyanis 65 ezer járóbetegről beszélünk, akik a nagykátai körzetből ide tartoznak –  de nem fekvőbetegekről. Így a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház járóbeteg ellátási kötelezettsége 160 ezer embert érint.

Sűríteni kell a buszjáratokat a két város között?
A mi kórházunk telephelyeként, de továbbra is Nagykátán működik a járóbeteg rendelés. A gond az, ha fekvőbeteg ellátásra szorulnak, akkor továbbra is jóval messzebbre, és ellenkező irányba kell utazniuk, többnyire Ceglédre vagy Budapestre. Célszerű lenne, ha mindkét ellátás tekintetében hozzánk tartoznának ezek a betegek is azon osztályok esetében, melyekkel rendelkezik a kórházunk.

Izgalomban tartja a várost a kincstári felügyelő érkezése. A képviselő-testület ülésén is téma volt, hogy mi történt, csak nincs baj a kórház gazdálkodásával?
Nem kormány- és nem miniszteri biztos érkezett, hanem kincstári felügyelő, aki az én igazgatói felelősségemet semmivel sem csökkenti. Nem revizori szerepben érkezett, hanem határozott időre. Jövő év június végéig véleményező, segítő jelleggel tevékenykedik nálunk. A kórház gazdálkodásában az év első két hónapját követően az adósságunk tíz százalék alá esett, ezért ilyen alapon nem is kerültünk volna reflektorfénybe. Egy 2011-es törvény alapján kerültünk kijelölésre.

Végülis miért jött a felügyelő a kórházba?
Messzebbről kell kezdenem a választ. A jelenlegi kormány egyik első intézkedése volt, hogy az államháztartási törvényben a költségvetés kialakításától egészen a végrehajtás ellenőrzéséig a felelősséget és a szakminisztériumokkal való koordináló szerepet a pénzügyhöz delegálta. A valós pénzügyi folyamatok nyomonkövetése, a költségvetési fegyelem megszilárdítása, a helyes működés ellenőrzése érdekében hozták létre a kincstári felügyelők rendszerét. Jártak ilyen szakemberek a Nemzeti Múzeumban, az Állami Operaházban, és a kórházak rendszerében is dolgozik hat felügyelő, egyenként két-két kórházban. Ezt a tizenkét kórházat úgy jelölték ki, hogy legyen közte kicsi és nagy, vidéki és fővárosi, megyei és országos intézmény.

Az így már világos, hogy a kincstári felügyelők tájékozódásukkal segíthetik a döntéshozókat a kórházakban zajló folyamatokról, tendenciákról. Milyen az együttműködésük eddig?
Folyamatosan tájékoztatjuk mindenről, ami fontos, és amire kiváncsi. Felkészült nyíregyházi hölgy dolgozik nálunk, aki nagy tapasztalattal rendelkezik. Már látja, hogy nálunk a beszerzéseket nincs hova visszafogni, és az orvos és nővérhiányon túl pénzügyi és háttérszakmai területen is vannak létszámgondjaink. Kooperációs kapcsolat alakul közöttünk, és a mindennapi tapasztalatokat a jövőben havi rendszerességgel megbeszéljük.
A rendszerben benne lévő hiányunk felszámolásában segíthet, például, ha a száz százalék feletti teljesítésünket elismeri a középirányító szerv, a Gyemszi utóda, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (AEEK) és az OEP plusz keretet ad. Jelenleg a túlteljesítéseinknek csak a negyedét finanszírozzák meg. Ha ezt a keretet sikerülne megemelni, növekedne a bevételünk és csökkenne a hiányunk.

A nagykátai  körzet csatlakozó betegei

„Intézetünk járóbeteg szakellátási kapacitásai és ellátási területe bővült. A belgyógyászat, sebészet, szülészet-nőgyógyászat, fül-orr-gégegyógyászat, szemészet, bőr- és nemibeteg-ellátás, neurológia, ortopédia, urológia, kardiológia, orvosi laboratóriumi diagnosztika, röntgendiagnosztika, teljes körű ultrahang-diagnosztika, csecsemő- és gyermekgyógyászat, tüdőgyógyászat, reumatológia, pszichiátria, fizioterápia-gyógytorna szakmákat érintően, Szentlőrinckáta, Farmos, Tápióság, Nagykáta, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Pánd, Tóalmás, Kóka, Szentmártonkáta, Tápiószecső települések vonatkozásában érkező betegeket a rendelések ellátják. A Nagykátai Szakrendelő integrációja további 65 000 beteg járóbetegként való ellátását jelenti a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház számára.”