Autóipari vállalkozás a városközpontban

A városvezetés rendszeresen ellátogat egy-egy jászberényi üzembe, hogy a hivatalhoz beérkező tárgyszerű információkon túl közelebbről megismerkedjen a vállalkozások tevékenységével, a cégvezetőkkel illetve betekintést nyerjen a gyárakban folyó munkába. Szerdán délután Szabó Tamás polgármester és a képviselő-testület látogatást tett az Autoelektro Kft telephelyén.

A több mint két és fél évtizede működő cég szépen rendezett környezetével belesimul a városközpontba. Aki nem ismerős Berényben, nem is gondolná, hogy a Bajcsy-Zsilinszky úton egy ipari vállalkozás működik.
A száz százalékban magántulajdonban lévő Kft-ben folyó tevékenységről, a cég történetéről Lázár Jolán ügyvezető számolt be a látogatóknak Elmondta, hogy 1990-ben a Műszeripari Szövetkezetből vált ki a ma már sikeresen működő Autoelektro Kft. Az első évek fennmaradásról szóló küzdelmeit a lassú, de biztos gyarapodás követte. Kezdetben a Siemens cégnek gyártottak reléket index automatákhoz és ablaktörlő vezérlésekhez. Évi 10 millió relé legyártásával jelentős exportőrré váltak. Ez megalapozta, hogy 1996-ban a német Freudenberg cég az Autoelektro Kft-t választotta beszállítójának.

A húsz éve tartó üzleti kapcsolat bizonyítja: jól döntött a vevő, hogy a mágnestekercs gyártását Jászberénybe hozták. Az autógyárak folyamatosan emelkedő igényeit kielégítve mára több mint húsz típust és évi három millió mágnestekercset és mágnesszelepet szállítanak a német vevőnek, amely termékek az Audi, BMW, Mercedes és Porsche személygépkocsikba kerülnek beszerelésre.
2003 óta az autóiparban legmagasabb szintű ISO TS 16949 minőségbiztosítási rendszert működtetnek. Az előírások szigorú betartásával biztosítják a hibamentes gyártást. Évek óta a vevő legnagyobb megelégedésére szállítanak.
Az eltelt negyedszázad alatt a cég működését egyre inkább a stabilitás jellemezte. A biztonságos, kockázatkerülő vállalatirányításnak, a tisztességes, alázattal végzett munkának köszönhető, hogy a 2009-es válság sem rázta meg különösebben a céget.
A vállalkozás száz főt foglalkoztat. Az összeszerelő tevékenység nagyfokú koncentrációt igényel a dolgozóktól. A feladat jellegéből adódóan, kézi kiszolgálású, saját tervezésű berendezéseken dolgoznak. A telephely adottsága miatt gyártóblokkokban helyezték el a gépeket. Külön tekercselő, fröccsöntő és összeszerelő üzemegységeket működtetnek. Nagy hangsúlyt fektetnek a jó munkakörülmények biztosítására, a munkatársaik megbecsülésére, és a minőségi munka elismerésére. Ezt a munkavállalók is értékelik, ezért nagyon alacsony a fluktuáció.  Kedvező a dolgozók és a lakókörnyezet számára, hogy az Autoelektro Kft-nél hétvégi műszakok nincsenek.
A beszámolót követően a vendégek meglátogatták a gyártóterületeket, ahol tiszta munkakörnyezetben példa értékű, rendezett, jól szervezett tevékenység folyik. Megtekintették a tekercselő üzemben, szerelő üzemben és a fröccsüzemben alkalmazott korszerű technológiákat. A vendégek az elismerésüket fejezték ki a cég vezetőinek, és sok sikert kívántak a folytatáshoz.

A kitartó munka, a tisztességes magatartás, a korrektség, a minőségi termék előállítására való törekvés mindennek a fundamentuma. A beszállítókkal és a megrendelőkkel való kapcsolat megbízhatósága olyan erkölcsi tőke, amelyre a múltban is folyamatosan építettek és a jövőben is erre alapoznak – hangsúlyozta befejezésül és összegzésképpen Lázár Jolán ügyvezető.