Diákok a természetvédelemért

Milyen a Zagyva élővilága mikroszkóp alatt? Milyen a jászdózsai víz- és szennyvíztisztítás, illetve a Hosszúréti-patak illegális szennyezése? Ilyen és hasonló érdekes témákkal készültek a tanulók a hétvégi Természettudományi Diákszimpóziumra.

Idén tizennyolcadik alkalommal rendezte meg május 7-8-án a Lehel Vezér Gimnázium, az Élővíz Természetvédelmi Egyesület és – új belépőként –, a Sasközpont a Természettudományi Diákszimpoziumot. Antics István, az iskola igazgatója köszöntötte a versenyző diákokat, és megköszönte a támogatók nagylelkűségét..

A diákok saját tapasztalataikkal, méréseikkel készültek fel az 5-7 perces PowerPoint bemutatóra, melyet négytagú zsűri bírált. A bemutatókba konkrétan belekérdeztek, vajon tényleg látta az illető, amiről beszélt. A tanulók komolyan foglalkoztak a választott témákkal és helyesen válaszoltak a zsűri keresztkérdéseire.
Az előadókat különböző kategóriában díjazták, az általános iskolás korosztály legjobb előadója Lisóczki Bence, a leggyakorlatiasabb előadó Stomfai Gergely és a legbátrabb témaválasztás díját Barnóczki András nyerte, végül a legönállóbb munka elismerését Rusvai Zoltán kapta.

A középiskolások közül a legjobb páros előadó Filep Veronika és Csendes Orsolya, a legaktuálisabb témaválasztás Farkas Dóráé, a legjobb előadás díját pedig Sáfrány Fanni vitte haza. A Zagyva élővilágának vizsgálatáért Szabó Orsolyát a legjobb terepi munka kategóriában ismerték el. A legjobb irodalmi feldolgozásban Turi Ákos és Hetyei Balázs Dániel nyert. A legjobb önálló munkáért járó díjat Vöröslakos Balázs nyerte, végül a legjobb téma feldolgozás kategóriában Pap László volt a legkiemelkedőbb tanuló.