Egy rejtélyes jászberényi festmény

Kedden délben a Városházán Szabó Tamás polgármester, Szatmári Antalné alpolgármester és dr. Bathó Edit egy különleges festmény digitális nyomatait leplezték le, és mutatták be a sajtónak.

1857 május 23-án Ferenc József császárt és feleségét, Sissit a Jászság határánál a Jászkun Kerület képviselői, a települések elöljárói, nemesek és papok várták hat jász testőrrel és harminchat fős jász bandériummal. A kerületi vezetés átadott egy díszalbumot, amelyben kék bársony tokba Sterio Károly, a kor neves magyar festőművésze, a népélet egyik korai megörökítője A Néptáncz Jász-Berényben című vízfestményét helyezték el. A festmény, számos különlegességgel bír. Ugyanis ez a mű Jászberény legrégebbi ismert hiteles ábrázolása. Jól láthatóak rajta a Főtér épületei: a Nagytemplom, a városháza, a Jászkun Kerület székháza és a kereskedők üzletei.

A pontos városkép mellett a korabeli jász viselet is egyedülállóan gazdagon jelenik meg rajta. Hiszen mind a szegényebbek, mind a gazdagok, viselete kiválóan megfigyelhető. A kép egyben az első ábrázolása a jászsági muzsikusoknak is…
A festmény Sissi hagyatékából került a Bécsi Városi Múzeum tulajdonába, és számunkra elfelejtődött. Egy jószemű magyar turista juttatta el városunkba fekete-fehér fotóját, ami alapján Farkas Kristóf Vince kutatómunkája és a város szponzorálása révén lesz hamarosan látható a Jász Múzeumban és a Jászberényi Polgármesteri hivatalban az eredetivel megegyező méretben a festmény egy-egy digitális másolata.