Mézédes találkozó

Április 19-én, kedden kora délután gyűltek össze a Jász Kertbarát Klub tagjai az Ifjúsági Házban. Csomor Imre tartott előadást a méhészkedés mai állásáról, a méz jótékony hatásairól.

Elsőként a kisteremben tekinthették meg tagtársuk, Sárközi Sándorné Marikával készült riportot holokauszttal kapcsolatos élményeiről, ezzel is tisztelegve az áldozatok előtt a holokauszt emléknapjához kapcsolódóan. Ezt követően a nagyteremben fehér asztalnál, otthonról hozott finomságok hallgathatták Csomor Imre méhész szakmai előadását.

Csomor Imre elmondta, hogy feleségével közel húsz éve foglalkoznak méhészkedéssel, foglalkozásukat tekintve mindketten agrármérnökök. Ez idő alatt sok tapasztalatot gyűjtött a higiénikus méhtartásról és a tápanyagokban gazdag méz megfelelő eljuttatásáról a kaptártól a vásárlókig.

Sajnálattal beszélt az unióhoz való csatlakozás óta történt változásokról a mezőgazdaságban. Szerves trágya helyett műtrágyát használnak, rovarölő és gyomirtó szereket. A méhek a vegyszerdús talajban növekedő növényeket nem kedvelik, hiszen vadállatok, és a lehető legtisztább virágot keresik. Jelenleg repcevirágzás van, a méhek mégsem eszik a repcevirág porát, ezért ez az időszak a méhésznek is igen nehéz.
Családi vállalkozásukban a méz árusítása mellett propoliszt, méhpempőt és virágport is forgalmaznak, mely termékek jótékony élettani hatásai vitathatatlanok. Vásárlóik között számosan gyógyultak meg súlyos betegségekből és részesültek azelőtt csak álomnak hitt gyermekáldásban.

Csomor Imre szerint a jövőnk kulcsa, hogy termelőktől vásároljunk élelmiszereket. Az áru tisztaságáról, termelési körülményeiről pedig lehetőség szerint mi magunk is győződjünk meg – vallja. Ő maga is számtalan csoportot látott és lát vendégül gazdaságában, köztük a kertbarátokat is.