Évszázados révült szerelem

Különös, álomszerű előadásba csöppent csütörtök este a Malom színház közönsége, amikor a Csokonai Nemzeti Színház vendégjátékában megtekintette Wirginia Woolf Orlando című regényének színpadi változatát.

Már a nézőtérre való bejutás is szokatlan módon történt, ezúttal a színfalak mögül közelíthettük meg a széksorokat, melyek előtt vetítésre alkalmas falak magasodtak. A fehér paraván az előadás során misztikus képekkel, örvénylő mintákkal, szürrealisztikus ábrázolásokkal színesedett meg. A felvillanó színek sokasága, szinte hipnotikus fogságba ejtette a nézőt. A tarkán cikázó képek előtt pedig a darab egyetlen szereplője Sárközi-Nagy Ilona jelenített meg egy évszázadokon át tartó, téren és időn átívelő utazást.

A színmű hőse Orlando, a költői hajlamokkal megáldott ifjú, aki sármjával az idősödő I. Erzsébet bájait is elnyeri. A számos nőt meghódító, folyton szerelmet kereső férfiúból a darabon átzakatoló évszázadok folyamán egyszer csak nő lesz. Most a másik oldalról tapasztalja meg a szerelmet, a hódítást és a csalódást. Utazik testben és lélekben. Miközben peregnek az évtizedek Orlando alig öregszik. A XX. századba érve még mindig csak harminchat esztendős. Kalandjai és élettapasztalatai megtanítják arra, hogy lényegtelen valójában milyen testbe vagyunk zárva, a legfontosabb, az élet valódi mozgatórugója a valódi társ megtalálása, az igaz szerelem.

 

Az irodalom leghosszabb szerelmes levelének is titulált regényből az elismert román Anca Bradu rendezett előadást a debreceni színház számára. A Főnix színpadán röviddel a premier után került sor a drámaian meghökkentő, minden elemében látványos, mozgás és szöveg szempontjából is rendhagyó darab megtekintésére.