Úttörő volt az útfejlesztésben

Manapság el sem tudjuk képzelni az életünket térképek, atlaszok illetve a fejlett technikának köszönhetően GPS navigáció nélkül. De nem volt ez mindig így. Vajon tudjuk, kinek köszönhetjük a Jászság feltérképezett út-, és vízhálózatát?

Az Úton a Bedekovichok térképeivel a zsebünkben című fotókiállítás a Jászberényi Városi Könyvtárban képzeletbeli kirándulásra invitálta az érdeklődőket. Bedekovich Lőrinc földmérő, a 19-20. században úttörő szerepet játszott a jászsági úthálózat fejlesztésében, a Zagyva, Tarna, Galga vadvizeinek megszelídítésében, mocsarak csapolásában továbbá számos jászsági településen végzett kiemelkedő munkát. A térképész nevéhez fűződik például a karcagi határban felépített kilencnyílású Zádor híd mely sokáig az ország leghosszabb kőhídjának számított, később azonban a hortobágyi kilenclyukú híd meghódította ezt a címet.

A kiállítás pikantériáját az adta, hogy a kétszáz éves térképeken ábrázolt települések, szobrok, malmok elhelyezkedését jelenkori fényképeken örökítették meg a Duflex Fotográfiai Stúdió és a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság Fotóműhelyének tagjai. Hogy egykor hogyan néztek ki a zabolázatlan folyók, miként maradtak meg a két évszázados emlékek, illetve mi változott azóta a településeken, a tárlatvezető, Farkas Kristóf Vince történész adott választ a fényképek segítségével.
A két világháború a Jászságot sem kímélte, nagyszámban lerombolódott több létesítmény. Az utókor szerencséjére viszont megannyi értéket hordozó kápolna, templom és egyéb objektum is fennmaradt. Ilyen például a jászárokszállási kápolna, valamint a jászalsószentgyörgyi Erzsébet vízimalom, melyet a XXI. Jász Világtalálkozóra újított fel a város önkormányzata. Érdemes megemlíteni, hogy ifjabb Bedekovich Lőrinc továbbvitte édesapja vezérfonalát, így az ő építéstervét csodálhatjuk például a jászberényi Városházán is.

„A térképezés legnagyobb problémája nem az, hogy a semmiből kell kezdeni, hanem az, hogy állandóan felül kell vizsgálni a munkát. Maga a világ állandóan változik” –hangzott el Kovács Tímea megnyitójának zárómondata mely nemcsak a térképek, de az emberi élet sorsára is kivetíti mondanivalóját. Bedekovich Lőrinc valóban a semmiből kezdte és csak kemény munkával, odafigyeléssel tudott a következő generációknak is maradandót alkotni.