Színesre álmodott tanyavilág

Baranyó Sándor Tanyák című festményével kerülhetnek közelebbi kapcsolatba az érdeklődők május 3-án, kedden délután öt órakor a Szikra Galéria soron következő A hónap műtárgya programjában.

Baranyó Sándor (Szolnok, 1920. december 3. – 2001. április 25.) magyar festőművész Szőnyi István növendéke, majd tanársegéde volt a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Az alkotó munka mellett hosszú évekig a helyi középiskolákban oktatott rajzot és művészettörténetet. Haláláig megszakítás nélkül a Szolnoki Művésztelep meghatározó festőegyénisége volt.
A Szolnoki Művésztelep aktív tagjaként vallotta: a természeti látványt a vásznon látomássá kell fokozni.  Ars poeticája szerint ez nem jelenthet naturalizmust, hanem a személyiség jellegzetességein átszűrődve a valóságnak egy új élményt adó képpé kell alakulnia. Egy új minőséggé, ami nem a természet szolgai másolása, hanem annak felmagasztosított összefoglalása. Baranyó képeit nézve megjelenik előttünk a Tisza és a Zagyva folyók vidéke. Az Alföld év– és napszakváltozásaival, flórájával. Műveit egyéni és válogatott csoportos kiállításokon láthatták az érdeklődők Szolnoktól Budapesten, Párizson, Münchenen és Finnországon át, egészen Japánig.

Az alkotót és a Tanyák című festményt bemutatja Verebes György, festőművész, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője. A programban közreműködnek a Palotásy János zeneiskola növendékei.