A gyár, ami bizalomra épül

Szerdán kora délután Jászfényszaru ipari parkjában ünnepélyesen elkezdődött a német Thyssenkrupp cég harminchárom és fél milliárd forintos költségvetésű autóipari gyáregységének építkezése.

A rendezvény az ipari park multifunkciós csarnokában kezdődött, ahol az ünnepi beszédek és ismertetések elhangzottak.
Marc De Eckstein, a cég vezetője ezúttal is magyar nyelven mondott köszönetet a polgármester asszonynak és csapatának a cégnek új otthont adó telephely biztosításáért.
Dr Heinrich Hiesinger, a Thyssen­krupp AG elnök-vezérigazgatója az esemény miatt utazott Magyarországra. Elmondta, hogy hazánkba a cég hosszú története során a tizenkilencedik századtól kezdve vasúti kocsikat, cementet, majd vas anyagokat szállítottak.
Ma jellemzően a magyarországi kilencszáz munkatársuk főleg Budapesten és Győrben mérnöki, illetve autóalkatrész-gyártási feladatot lát el évi 500 millió eurós forgalommal. A közel félezer embernek munkát biztosító fényszarui üzem kormányrendszereket és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket állít majd elő. A zöldmezős beruházás keretében mintegy harminc hektáron megépülő gyárban 2018-ban veszi kezdetét a termelés. Az itt készülő innovatív termékek miatt döntöttek a százmillió eurós, eddigi legnagyobb magyarországi beruházásuk mellett. –Nagyon boldogok vagyunk, hogy idejöhettünk – fejezte be beszédét az elnök vezérigazgató.
Győriné dr. Czeglédi Márta az ország legbüszkébb polgármesterének jellemezte magát. Megköszönte német vendégeinek, hogy innovatív technológiát hoztak a városba. Ugyancsak köszönetet mondott Kállai Máriának és Pócs Jánosnak az eddigi folyamathoz nyújtott kitartó segítségükért.

2016-04-20_00010.jpg

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részben a Thyssenkrupp vezetőinek, részben a polgármester asszonynak és Pócs János képviselőtársának fejezte ki háláját a mai napért. Elmondta, hogy egy globális vállalat vezetői különösen érzékelhetik a világot, főleg Európát ért kihívásokat. Magyarország kormánya lehetőséget is látott a változtatásra, s 2014-re tartós növekedési pályára állította a gazdaságot. Nem hagyta szó nélkül, hogy az illegális bevándorlás gazdasági kockázatokat is jelent, különösen a schengeni határok átjárhatóságát, például a pontos szállítási ütemezést veszélyeztetve. Kiemelte, hogy hazánkban 150 ezer ember dolgozik a járműiparban, 7800 milliárd forint értéket előállítva. Magyarország a beruházásokért folytatott öldöklő küzdelemben legfontosabb érvként a kiszámíthatóságot kínálja partnereinek. Európában egyedül Magyarországon már félévkor elfogadott következő évi költségvetése van az államnak. Visszatérve a nap eseményéhez, kiemelte, hogy 2010 óta ez az első zöld mezős német beruházás az országban.

2016-04-20_00018.jpg

Az ünnepség második részében napfényes, szeles időben kisétáltak a jelenlévők az építkezés helyszínére és a hatalmas földmunkagépek árnyékában jelképesen, kézi erővel, lapáttal kezdte el a munkát a miniszter, a polgármester asszony, az elnök-vezérigazgató és legszűkebb munkatársi köre.