Megfestett költészet

Április 11-én a Hamza múzeumban kihirdették a költészet napja alkalmára megrendezett pályázat nyerteseit. A versenyre hatvankét pályamű érkezett, melyben a diákok megmutatták művészeti affinitásukat és kreativitásukat.

„Veszem a szót, földobom a levegőbe, ott szétesik, majd újra megfogom, de az már valami más.” József Attila idézettel kezdte beszédét Farkas Edit, a múzeum igazgatónője. E néhány sor jól jellemzi a pályázat célját, hiszen a szervezők arra törekedtek, hogy a gyermekek a választott verset saját szemszögükből ábrázolják. További szempont volt, hogy a kevésbé ismert költők verseivel is megismerkedjenek a pályázók.

A fókuszban Bede Anna költőnő alkotása állt. A Vers a világ című művét dolgozták fel a diákok főleg ecsetvonásokkal. A fiatalok a versben megjelenő képi elemeket, metaforákat illusztrálták, amit a múzeum háromtagú zsűrije Farkas Edit, Bartos Kinga és Kerekné Mihalik Judit díjazott. A pályázat győztese Nagy Fanni, a Lehel Vezér Gimnázium tanulója. Két munkájával is pályázott. Szín és formavilágukat tekintve harmonikus alkotásaival lopta be magát a zsűri szívébe. Fanni már többször pályázott a múzeum versenyeire és rendre szép eredményeket ért el. A második helyezett Nemes Vivien jó érzékkel használta a hideg-meleg kontrasztot, ami a versre is jellemző. Végül holtversenyben Burai Nóra és Klinkó Brigitta büszkélkedhet a harmadik helyezéssel. Különdíjban részesült Szappanos Tímea és Gulyás Villő.

A tehetséges fiatalokat felkészítő tanáraik is elkísérték, így együtt örültek az elismerő oklevélnek. A győztesek kihirdetése után a múzeum galériája megtelt látogatókkal és megtekintettük az alkotásokat.