Indulj el, hogy megérkezhess!

A Jászapátiról elszármazott Pető András tartott élménybeszámolót zarándokútjairól március 23-án és április 8-án a Városi Könyvtárban.

A Szent Jakab út egy középkori zarándokút (spanyol nevén Camino de Santiago), mely Európa különböző térségeiből indulva vezet a spanyolországi Santiago de Compostellába, Szent Jakab apostol földi maradványaihoz. A zarándokok ezt az utat, vagy ennek egy részét gyalog teszik meg. András arra vállalkozott, hogy Budapestről gyalog, közel öt millió lépés megtételével ér el Santiago de Compostellába.
Erre az útra mindenki másért vállalkozik. Régen az emberek inkább csak vallási okokból jártak a zarándokhelyekre. Ma már sokan a kihívás, a teljesítmény kedvéért; az egyedüllét miatt; eddigi életük átgondolása, vagy jobbá válása reményében vágnak neki a nagy útnak.

Pető András kihívásból tette ezt. Először 2012-ben járta meg az El Camino legnépszerűbb, hagyományos szakaszát. Amint hazaért elhatározta, hogy megismétli az utat, de most Budapestről indulva éri el célját. 2014-ben már az motiválta, hogy 48 évesen megtudja-e csinálni? Budapestről a nulla kilométer kőtől indult, felesége a magyar határig kísérte. Onnan Ausztrián, Svájcon és Franciaországon áthaladva egyedül ért el Spanyolországba, ahol végcélja az Atlanti óceán volt. Magányos farkas – nem szereti másokhoz igazítani a zarándoklatát. „Nem jó, ha együtt megy két zarándok hosszú távon. Akaratlanul is gátolják egymást a saját út bejárásában. Akkor más útját járom, nem a sajátomat.” 122 nap alatt 3360 km-t tett meg.
Erről az útról tartott beszámolót az érdeklődőknek, akik kíváncsian hallgatták jó és rossz élményeit, nehézségeit, tapasztalatait. Az út során készített 11 ezer fényképe közül 650 vetítésével odavarázsolta a tájakat, látnivalókat, és sok emberben kedvet teremtett ahhoz, hogy valamikor ők maguk is nekivágjanak ennek az útnak.

Hallhattunk eső miatti kényszerpihenőkről, eltévedésekről. Megtudtuk, hogy nem egyszerű mindig szálláshelyet találni, néha ő is arra kényszerült, hogy padon, temetőben, vagy biciklitárolóban töltse az éjszakát.
Pető András tanácsokkal is ellátta azokat, akik szeretnék ezt az utat végigjárni. András mottója: „Indulj el, hogy megérkezhess! Megérkezni jó!” András az idén június 5-én újra nekivág az útnak Budapestről. Ismét 3500 km-t akar gyalogolni, más útvonalon – de most nehezíti a feltételeket, hogy ismét legyen benne kihívás!