Ismerem a múltat, ezért látom a jövőt

Vasárnap délután három órakor Jászberény főterén a Szolnoki Légierő Zenekar mögött sorakoztak fel a városnapi ünnepségen felvonulók, hogy a 28. Tavaszi Hadjárattal tiszteletüket fejezzék ki a szabadságharc dicsőséges napjai előtt.

A városháza elé érkező huszárok sorfalától övezve a Légierő zenekar kíséretében, a Cantate Nobis Énekegyüttes közreműködésével a Himnusz közös éneklése adta meg az esemény méltóságához illő tiszteletet.

Szabó Tamás polgármester ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a hagyomány tisztelete, táplálása, megélése elsődleges kötelességünk. Azzal, hogy Jászberény ezt a napot emelte a város napjává a település lelkületét adta meg. Szabó Tamás kiemelte, hogy a tavasz kezdete egyben a város szintjén is a megújulást jelenti mind külsőségekben, mind tartalmában. A polgármester bejelentette, hogy hamarosan megszépül a Bathó-palota és a bíróság épülete, valamint a városközpontban helyt kapó ügyészség tervezett épülete is szép, új elemmel díszíti majd a városközpontot. A múltjával tisztában lévő közösség tudja a jövőjét építeni – húzta alá a városvezető.

A következőkben Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője osztotta meg ünnepi gondolatait a hallgatósággal. „Olyan korban élünk, amikor nagy jelentőse van annak a kérdésnek, hogy hová tartozunk.” Tartsuk szem előtt az ősi Isis szavait „Ismerem a múltat, és ezért látom a jövőt”- figyelmeztetett a főszerkesztő. A hagyományőrzés tehát nem öncélú, nagy stratégiai jelentése van. Különösen kiélezett helyzetben azok a nemzetek tudtak fantasztikus eredményeket felmutatni – mint történt a tavaszi hadjárat során is –, akik a szeretet, a haza iránti rajongás, a hagyomány, az összefogás révén extra erőket szabadítottak fel, melyek megfordították a történelem sorsának alakulását. A függetlenségünket ma is védelmeznünk kell, ezt cselekedjük ezzel az ünnepséggel mindannyian – szögezte le a szónok.

A megemlékezés koszorúzással folytatódott. A hála virágait a városháza falán, a bíróság épületén, a kőhídi vendéglő falán található emléktábláknál, valamint a ’48-as emlékoszlopnál helyezték el a város vezetői és civil szervezetek képviselői.