Csapodárokból csodapár

Kiváló szereposztásban vitték színre Marc Camoletti komédiáját a színházi évad utolsó előtti bérletes előadásán az elfásult párizsi házaspár röghöz kötött kapcsolatából való kitörési kísérletéről.

Szombat este ismét telt ház várta a Lehel Film-Színház vendégfellépőit, s a közönség ezúttal sem csalódott. Marc Camoletti komédiájában félrelépni tilos annak ellenére, hogy tökéletes szerető jelöltek hálózzák be a történet főhőseit. A díszletben is hangsúlyozott jómódú létben telnek-múlnak a középkorú párizsi házaspár, Bernard és Claude mindennapjai. Mindkettőjükön egyszerre uralkodik el a kapuzárási pánik, a vágy egy légyott után valaki mással. Harsányi Gábor és Nyertes Zsuzsa a tőlük megszokott profi színészi játékkal hitelesítették a házaspárt és közben ontották a poénokat. Egyik lehetetlenebb szituációból a másikba estek – koránt sem félreérthetően –, amíg kendőzni próbálták a szeretőjükkel való találka szervezését. A balul szervezett pásztorórák következtében az elméletileg üresen hagyott ház szobái megteltek, noha minden lakója elutazott. „Egy tisztességes nő csak a saját lakásán tudja megcsalni a férjét!”

A sztori központi figurája Anna, a házvezetőnő, aki hűséges szolgálója a házaspárnak és erkölcstelen életvitele, obszcén beszólásai ellenére jószívű, szeretni való figura. A termetében apró, de hangjában nagy színművésznő belépőjét vastapssal fogadta a közönség. Esztergályos Cecília, a Família Kft. Ágicája ezúttal nem „eddig eddig” volt  problémákkal, hanem a helyes út felé mutató iránytű szerepét töltötte be.

Robert, a szerető szerepében Magyar Attila lépett színre, aki esetlen, bizonytalanságában inkább tűnt első alkalom előtt álló ideges fiúcskának, mint tapasztalt partnernek, aki még talán abban sem biztos, hogy melyik nemmel létesítsen kapcsolatot. A karakter kibontásával világossá vált, hogy marad a nőknél és még a férj három számmal kisebb pizsamáját és papucsát is magára ölti, csak felkorbácsolja Claude vágyait. „Hű, te! Csodát teszek majd!” S ha már vágyakról esett szó, Bernard is tűzben – illetve a kék vágyfokozó hatása alatt – ég a sudár termetű Cathrine-t szorongatván. A Jóban Rosszban című sorozatból ismert Margit doktornő megtestesítője, Brózik Klára jól illett a nagyszerű szereposztásba, Harsányi Gábor oldalára.

A humorral már-már túlfeszített két felvonásos darabban az Annával való beszélgetés hozta meg a nevetőizmok nyugalmát. Már a történet elején kiderült, hogy Anna igen könnyűvérű nőszemély, mégis éppen ő az, aki a helyes útra tereli az eseményeket és megmenti az egyébként hűséges párt a mélybe zuhanástól. „Ezek nem utaztak el, de legalább tisztességesen térjenek haza!” Anna ezzel a tettével a saját feloldozását is elnyerte, talán nem is véletlenül éppen a nagyszombat esti előadáson.