Életed ideje a kezedben van

Cseri Kálmán nyugalmazott lelkipásztor és felesége, Cseri Kálmánné voltak a Jászberényi Református Gyülekezet vendégei, akik külön a hölgyeknek és férfiaknak Ki az idő ura? címmel tartottak előadást.

A jászberényi református közösség lelkészei, Mező István és Mező Istvánné invitálták az érdeklődőket a gyülekezeti ház nagytermébe március 13-án, vasárnap délután, amely rövid idő alatt zsúfolásig meg is telt. Mezőné Ildikó bevezetőjében köszöntötte a helyi és más településről érkező vendégeket. A közös éneklést követően Cseri Kálmán nyugalmazott lelkipásztor szólt a sokasághoz az ima, az Úrral való beszélgetés fontosságáról, lelki életünkben betöltött nélkülözhetetlen szerepéről.

A férfiak számára az iskolában tartott előadást a két lelkész, Cseri Kálmán és Mező István az idő témakörében, míg a hölgyek a nagyteremben hallhatták Cseri Kálmánné értékes gondolatait Ki az idő ura? címmel. Nemi adottságaiból adódóan jómagam ez utóbbi előadásnak lehettem résztvevője.

„Az idő bizonyosan eltelik és soha nem jön vissza, ezért nem mindegy, hogy mivel töltjük.” – hallhattuk Cseri Kálmánné gondolatait. Emlékezetbe idézte Széchenyi István intelmeit, miszerint a legfontosabb az egészségünk, a pénzünk és az időnk védelme. Az idő természetéről A Prédikátor könyvének 3. részéből hallhattuk példaként szolgáló verseket. Mindennek rendelt ideje van, mégis folyamatosan elégedetlenkedünk az idő folyása miatt: „most nem érek rá, ma sem jutottam semmire, megint elkéstem…” Ezért joggal merülhet fel a kérdés, ha Isten adta az időt, miért nem elég? Előadónk válasza: „amikor az ember bűnt követett el, felrúgta ezt a rendet, amit Isten alkotott”.

A gonosz pedig egyre jobban hajszol minket, főleg a mai túlhajtott világban, ahol a munkahelyek már az éjszakai műszakot is elvárják dolgozóiktól, akik a mókuskerékben rohanva észre sem veszik, hogy elszalad az idejük. Holott mindenki a saját idejének az ura, még akkor is, ha sokszor nem hisszük el. Pedig mindenki úgy osztja be az idejét, ahogy jónak látja, csak bátorság és erős hit kell hozzá. Hit abban, hogy kérésünkre Isten vezet minket és megsokszorozza az időnket. Cseri Kálmánné javaslata, hogy kezdjük a napot elcsendesedéssel, imádsággal, amikor nem a napi teendők pörögnek le a szemünk előtt, hanem az Úrral beszélgetünk, csendben, nyugalomban. Luther is azt mondta, hogy „ma sok dolgom van, ezért a szokásosnál többet imádkozok”. „Áldás, ha tudunk bízni abban, hogy Isten nem késik el.” – tette hozzá előadónk.

Kiemelte, hogy komolyan kell venni a feladatok rangsorolását, józan napi terv készítését, hiszen az Úr előtt majd el kell számolnunk, mivel töltöttük az időnket. Egész életében zsonghat valakinek a szívében, ha elszalasztott megbocsátani valakinek. A Zsoltárok könyvében is lejegyezték: „életed ideje a kezedben van”. Az előadás tárgyi emlékeként a hölgyek a Gólya óvoda dolgozói által készített papírhóvirággal és egy-egy Bibliából vett idézettel térhettek haza a lelki feltöltődés mellé.