Örömteli emlékeink

A Nyugdíjas Pedagógus Klub  szívesen tekint vissza az elmúlt esztendő gazdag eseményeire. Eredményes és sok örömöt adó élményben volt részünk 2015-ben, ahogy az eddigi 15 évben is.

A város gazdag kulturális kínálata téma szokott lenni összejöveteleinken, s a legtöbb eseményen a klub tagsága is részt vesz. Bőven válogathattunk a Jászkürt programajánlataiból is. Megültük az aktuális nevezetes napokat: újévköszöntés, farsang, nőnap, idősek napja, karácsony. Ezeket a találkozásokat mindig jókedv, baráti hangulat, sőt egy kis süteményezés, koccintás is jellemezte.
Voltak azonban kiemelkedő programjaink is. Májusban a homoki tanyavilágba látogattunk. A térség történetét kiválóan ismerő Katona Katalintól (gyermek- és felnőttkori emlékeit is felelevenítve) hallottunk a tanyasi iskoláról, a küzdelmes múlttal rendelkező kápolnáról, a régi és mai itt élők sorsáról. Mindezeket kiegészítette Faragó László kedves fotós klubtársunk – megörökítve néhány fontos pillanatot.

Júniusban a Zemplénbe szerveztünk egynapos kirándulást. Útvonal: Szerencs – Tokaj – Tarcal. A még csonkán is működő Csokoládégyár – ma már a Nestlé kezében – sok érdekességgel és fantasztikus élvezetekkel lepett meg bennünket. A gyár történetének filmen is bemutatott ismertetése után védőruházatot húztunk magunkra, s beléphettünk a csokoládékészítés (látogatóknak kialakított) szent csarnokába. Egy kóstoló alkalmatosságról illatosan, fényesen csorgott, folyt le szünet nélkül a finom langyos tejcsokoládé, amelyről spatulával lehetett kóstolgatni, bárki bármennyit kívánt. Azután mi készíthettünk magunknak tábla csokoládét: negatívba kanalazva egy tálból az aranybarna meleg alapanyagot, kidíszítve különböző színes cukorkákkal, kandírozott gyümölcsdarabkákkal. Nagyon finom lett. Hazahozhattuk. A nap azonban tartogatott még más gasztro örömöket is. Következett Tokaj, Tarcal. Egy igazi borospincében hatféle bort kóstolhattunk, kortyolhattunk, ami aztán meghozta  az éneklős kedvünket.

Szeptember végén Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumban ünnepeltük az idősek világnapját. Az Európában egyetlen ilyen jellegű természeti bemutató központ különleges élményt jelentett. Az édesvízi akvárium hatalmas víztömegével, különleges halaival; a 3 dimenziós film  a sok hektáros környék eddig rejtett csodáival maradandó emlékeink egyike.
Az év utolsó összejövetele december 16-án a karácsony ünneplése volt megszokott helyünkön, a Lehel Vezér Gimnázium 14-es termében. Ide a  Székely Mihály ének-zenei tagozat kis táncosai, a felsősök énekkara, a betlehemesek sokszínű, magas színvonalú műsora varázsolt meghitt hangulatot. Köszönet érte.

A 2016-os év sok ötlettel összeállított tervei új eseményeket, új feladatokat jelentenek, új ismeretek gyarapításával kecsegtetnek. Szeretnénk ebben az esztendőben is egészségben, derűben együtt tölteni a klubnapokat.

Nagy Jánosné
klubtag