Marics Attila élethű képei

Február 6-án, szombaton a Jászapáti Vágó Pál Múzeumban megnyitották Marics Attila, természetfestő és grafikus kiállítását.

A festőművész 1984-ben Nagykanizsán született, jelenleg pedig Budapesten él. Grafikusként dolgozik, de emellett a művészet iránti szeretetét is ápolja.

A kiállítás megnyitó ünnepségén beszédet mondott Kökény Gábor, a Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatója, majd ifj. Pócs János, a Sport, Idegenforgalmi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke köszöntötte Jászapáti Város nevében a művész urat, a fellépőket és a jelenlevőket. A Rácz Aladár Zeneiskola növendékei hegedű (Farkas Fruzsina) és zongora (Farkas Erik) darabjaikkal tették hangulatosabbá a megnyitót.

A fiatal művésznek ez az első kiállítása Jászapátin, melyen 18 alkotása tekinthető meg, vadászképek, tájképek és állatportrék. Szabadidejében a természetet járja, képeinek témái mindezt a természet iránti szeretetet tükrözik. A vízpartok hangulatát, az évszakok színeit és a vadon élő állatok világát örökíti meg alkotásaiban.
A látogatók szép, látványos, jól kidolgozott, élethű, igazi fotókra emlékeztető festményekben gyönyörködhetnek, melyek visszaadják a természet szépségét. Az alkotások között az ide érkezők úgy érezhetik, hogy ők maguk is a vadonban, egy csendes, békés környezetben tartózkodnak. A festő céljai között szerepel: „Sokat alkotni, és alkotásaimon keresztül vizuális, esztétikai élményt nyújtani a szemlélő közönségnek…”

***

Marics Attila a Jászságtól igen távol, Zalaszentbalázson nőtt fel, ami alig 800 lelkes zalai falu. Művészet iránti affinitása korán elsodorta az otthonától, középiskolai tanulmányait már Pécsett végezte egy művészeti szakközépiskolában, ahol alkalmazott grafikát tanult. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezte tervezőgrafika szakon diplomát. Jelenleg egy fővárosi grafikai stúdióban dolgozik. Az ő keze nyomát dicséri több filmplakát, boroscímke és CD borító is. Tehetségét fiatal kora ellenére már több díjjal elismerték. Hobbija a vadászat, így ez a témakör inspirálja leginkább: vadászképeket és tájképeket készít a legszívesebben.

Attila elárulta, hogy képeit egy-két hét alatt készíti el, de ez nagyban függ a kép kidolgozottságától és a méretétől is.  Olajtechnikával dolgozik, ám kezdetben kísérletezett temperával, akvarellel és vízfestékkel is. A festmények keletkezésének a körülményei változatosak, hatással lehet rá látvány vagy egy téma, amit utána továbbgondol. Az állatok ábrázolásához fényképet használ, sokszor olyan fotót, amit ő maga készített. Leginkább az ösztönzi a munkában, hogy szereti, ha mások megnézik a képeit, illetve az alkotás folyamatában tud a legjobban kikapcsolódni. Ennek ellenére évente csak 3-4 képet van ideje megfesteni.

Egyik legnagyobb szakmai sikerének azt tartja, amikor a képei alapján találta meg egy spanyol megrendelője, aki arra kérte, hogy afrikai állatokat fessen meg. Az idegen környezet, növények és állatok ábrázolása sok munkájába telt, rengeteg fotót kellett megnéznie, tanulmányoznia hozzá. A festményei nagy sikert arattak a látogatók körében, sokan nem akarták elhinni, hogy nem fotókat látnak.

A kiállítás március végéig lesz megtekinthető!