Aki dolgozni akar, dolgozhat

Csütörtök délelőtt a Déryné Rendezvényházban munkáltatói fórum keretében találkoztak a térség munkaadói és a foglalkoztatás szakemberei, hogy az elmúlt év tapasztalatairól és az idei évre vonatkozó törvényi változásokról, pályázati lehetőségekről eszmét cseréljenek.

A megjelenteket, köztük dr. Kállai Mária kormánymegbízott asszonyt és dr. Dobos Róbertet, a Járási Hivatal vezetőjét Tóth János, a Jászberényi Foglalkoztatási Osztály osztályvezetője köszöntötte. Elmondta, hogy a fórum elsődleges célja a munkaerőpiac szereplőinek, a keresleti és kínálati oldalnak a személyes találkozását, a párbeszédet lehetővé tévő alkalom.

A megye munkaügyi helyzetéről dr. Kállai Mária adott összefoglalót a teremben helyet foglalóknak. Tájékoztatott arról, hogy Magyarország gazdasági fejlődésében a Jászság kulcsszerepet játszik. A Jászságban a munkaadók, a foglalkoztatási osztály és a járási hivatal közötti kapcsolat példaértékű. „A Magyarország Alaptörvényében megfogalmazott gondolat, – miszerint az a munkaképes ember, aki dolgozni akar, az dolgozhasson – ebben a térségben teljesül.
A Jászságban, aki dolgozni akar, annak a nagy része már dolgozik. Ezt a tényt a számok alátámasztják.” A járás 57617 lakosához képest a regisztrált álláskeresők száma 2929 fő, ami országos tekintetben kitűnő eredményt mutat. Ez azt jelenti, hogy a megelőző évhez képest is 6,3 százalékkal csökkent a regisztrált munkakeresők száma. A térségben a bejelentett munkahelyek száma 8 százalékos növekedést mutat. A Jászság a munkaerőpiacon úgy teljesít, mint az ország gazdaságilag legfejlettebb térségei. Dr. Kállai Mária elmondta, hogy országos szinten négymillió felett van a foglalkoztatás, a versenyszférában nőtt a foglalkoztatottak száma, a magánszférában 320 ezerrel dolgoztak többen az előző évhez képest. A törekvéseket és az elért eredményeket természetesen számos intézkedés segíti. Idén 224 milliárd keretösszeget rendelt a kormány a foglalkoztatás céljaira.

Dr. Dobos Róbert előadásában a Jászberényi Járási Hivatal működéséről és rendeltetéséről tájékoztatta az érdeklődőket. A járási hivatal biztosítja azokat a kapcsolódási pontokat az állampolgárok számára, ahol akár munkával kapcsolatos ügyeiket, akár egyéb, immár több mint 600 féle hivatalos ügytípust lehetőségük van rövid határidővel, kényelmesen, modern körülmények között elintézni.
Katonáné Papp Ágnes, a JNSZ Megyei KH Foglalkoztatási Főosztály főosztályvezető helyettese a 2015. évi munkaügyi ellenőrzési tapasztalatok és a 2016. évi irányelvekről tájékoztatta a résztvevőket. Ismertette, hogy március-április hónapban a bérekkel kapcsolatos szabályok ellenőrzésére kerül sor, június-július hónapban a feketefoglalkoztatásra helyezik a hangsúlyt az ellenőrök, október-novemberben pedig kiemelten foglalkoznak a munkaidő, pihenőidő szabályainak betartásával, a munkaügyi nyilvántartások ellenőrzésével. Előadásából kiderült, hogy 2015-ben az ellenőrzött 573 munkáltató hatvan százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot. A prezentáció kiemelt témája volt a feketefoglalkoztatás, mely jelenség gyakran a jogszabály nem megfelelő ismeretéből adódik – hangsúlyozta az előadó.

Szabó Béla a JNSZ Megyei KH Foglalkoztatási Főosztály munkavédelmi referense a megyében végzett munkaügyi ellenőrzések tapasztalatait osztotta meg. Elmondta, hogy tavaly kiemelten foglalkoztak az építőipar, a feldolgozó- és gépipar, a kereskedelem területeivel a munkavédelem szempontjából. A munkáltatók nyolcvan százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot. Tapasztalatuk szerint a munkavállalók nem szívesen használják a munkavédelmi felszereléseket, pedig tisztában vannak vele, hogy ezek kötelezővé tétele az egészségüket, életüket védi. Sajnos a munkabalesetek száma az elmúlt évben emelkedett. Tavaly hat halálos, egy életveszélyes, két súlyos, egy bénulásos, összesen több mint nyolcszáz balesetet regisztráltak a megyében – tájékoztatott az előadó.  2016-ban kiemelten ellenőrzik majd az építőipar, feldolgozóipar, bányászat, az egészségügy, a mezőgazdaság, a fémfeldolgozás területeit, mely akciók elsődleges célja a balestek megelőzése lesz.
A Jászberényi Foglalkoztatási Osztály munkatársai; Budai Alexandra az Ifjúsági garanciarendszerről, Hudráné Petrovics Mariann a munkaerő-piaci programról, Dancza Edina a vállalkozások uniós szerepéről és lehetőségeiről tartottak előadást.