Elfogadták a város 2016-os költségvetését

Jászberény város képviselő-testülete február 10-én 15 órai kezdettel rendes, nyílt ülést tartott a Városháza nagytermében. Más napirendi pontok mellett tizenegy igen és négy nem szavazattal, tehát kormánypárti támogató szavazatokkal és ellenzéki elutasítással 19 óra 18 perckor elfogadták az idei költségvetésről szóló rendeletet.

A vitában Gedei József, korábbi polgármester azt hangoztatta, hogy ez a költségvetés nem alkalmas a kihívások kezelésére. Ő maga módosító javaslatai között gumikerekes elektromos kisvasút megvalósítását javasolta egymilliárd forintos fejlesztési hitelből és ugyanilyen forrásból négymilliárdot szánt volna stadionépítésre. Utóbb ezeket a módosító javaslatait maga is abszurdnak nevezte és visszavonta. Budai Lóránt ellenben nem nyújtott be módosító javaslatokat, mondván, hogy úgyse fogadják be. Úgy vélte, hogy Berény erős város, költségvetése megállja a helyét, mert szakemberek készítik, nem politikusok. Tamás Zoltán bizottsági elnök véleménye szerint az idei költségvetés a tavalyihoz képest kiszámíthatóbb, biztonságosabb. Hasonlóan vélekedett Juhász Dániel is, aki a városfejlesztési szegmenst világította meg részletesebben és szakmai vitát várt volna az ellenzék részéről is a politikai helyett.

Nagy András, a HEB elnöke bizottsága összetett feladatköréhez tartozó kulturális-, egészségügyi-, sporttámogatásokat részletezte, s úgy summázta véleményét, hogy a tavalyi költségvetésnél sokkal jobb a mostani, az biztos. Ferencvári Csaba, a Városüzemeltetési Bizottság elnöke külön kiemelte területének százmilliós plusz forrását, ami részben a vízi közmű pénzkezelésének hozzájuk delegálásából adódott. Balogh Béla, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke a rész és egész filozófiájából indult ki, miszerint egyikből nem ítélhető meg a másik. Meglátása szerint, bár a költségvetés főösszege csökkent, az önkormányzat mozgástere bővült. Nehezményezte, hogy adócsökkentési javaslatait a bizottsági ülésen levették napirendről.
Az előterjesztő Szabó Tamás polgármester nem titkoltan Gedei Józsefnek címezve kijelentette, hogy a képviselő performansza mindenki számára világossá tehette, mi a különbség a politikai pojácaság és a felelős városvezetés között. Részletesen kitért a költségvetés főbb elemeire – ezeket előző számunkban olvasóink már tanulmányozhatták –, többek között arra is, hogy a város restanciái miatt egyelőre további adócsökkentésben nem gondolkozhat. Az útjavítás évi százmilliós tétele, a csapadékvíz-elvezetés többmilliárdos programja, a még hiányzó ezer ingatlan csatornabekötései és még mi minden, igénylik a városi bevételeket. A mostani 1,9 százalékos iparűzési adó egyébként az ő polgármestersége alatt csökkent ennyire.

A testületi ülés nagy vihart kiváltó része mindjárt az ülés elején felborzolta a kedélyeket. Mint ismeretes, a polgármester a mostani ciklus képviselő-testületének megalakulásakor két ellenzéki képviselőt is felkért bizottság elnöki teendőkre. Közülük most Budai Lóránt jobbikos képviselő visszahívását indítványozta felelőtlen és meggondolatlan politikai magatartása miatt. Nem keletkezhet az a látszat, hogy az önkormányzat egy felelős bizottsági elnöke megtámadja a legnagyobb jászberényi vállalkozást, annak hitelességét és munkahelyek sorsát veszélyeztetve. A testület élénk vita után visszahívta bizottsági elnöki posztjáról Budai Lórántot. (Részletek következő számainkban).