Medvelesen jártak a Kuckó ovisok

Február első napjaiban a népi jóslat szerint ha a medve kijön a barlangjából és meglátván árnyékát, visszabújik aludni, akkor hosszú lesz a tél.

Felmerült a kérdés, vajon elővehetjük még a szánkót, lesz elég hó hóembert építeni, csúszkálni a havon? Netalán a langyosabb idő hatására megjelenő apró tavaszhírnököket fogjuk hamarosan kutatni a kertekben, óvodaudvaron? Gondoltuk, végére járunk ennek a dolognak. Meglátogattuk a Jászberényi Állat- és Növénykert két mackóját, mivel erre a kérdésre csak ők tudják a választ.
Az Állatok Világnapja alkalmából fordult meg fejünkben az a gondolat, hogy szívesen örökbe fogadnánk egy állatot. Ezzel a támogatási formával járulnánk hozzá kedvencünk tartási költségeihez, illetve így fejeznénk ki tiszteletünket, ragaszkodásunkat, szeretetünket az állatokhoz. A sok önként jelentkező közül a választásunk az egyik macira esett.

Az örökbefogadás napját a februári medveles napjára tettük. Ez alkalomból ovisaink saját kezűleg készítettek ínycsiklandó édes finomságokat a hatalmas erdei állatoknak, akik szemmel láthatólag jóízűen fogyasztották el a csemegéket. Természetesen dal, vers és mondóka is járt az ünnepi ceremónia hangulatának fokozásához, amit a gyerekek nagy örömmel adtak elő. Az állatkert munkatársaitól kapott oklevél átadása után megígértük, hogy gondos nevelőszülőkhöz illően gyakran meglátogatjuk Helmut macinkat.

Reméljük, hogy Kuckó Óvoda óvodásainak példája követőkre talál sok lelkes állatbarát személyében. Habár az idő igen csalóka volt, hol borús, hol derengős, következtetéseket nehéz lenne levonni az időjárás majdani alakulásáról, de ez nekünk most teljesen mindegy, hiszen van egy saját macink!

Benécs Ágnes
óvodapedagógus