A Fricskától egy csókig

Éppen a hűvös téli estékre való vérforralóan fantasztikus táncos darabokat láthatott a Főnix Fészek Műhelyház közönsége két egymást követő napon, múlt hét csütörtökön és pénteken.

Csütörtökön a Fricska Táncegyüttes és a trió kétharmadához szoros rokoni szálakkal köthető Papp házaspár kavart – jó értelemben, de ezúttal szó szerint – nagy port a színpadon. A televízió tehetségkutató műsorából világhírnévre szert tett együttes a Főnix közönségének is bemutatta az emberi érzékekkel felfoghatatlan táncos produkciót. A Guiniss könyv hivatalos bejegyzése szerint a három fiatalember olyan gyorsasággal műveli a néptáncot, ahogy senki más a világon. A néptánc „Scatmanjei”, Moussa Ahmed, Papp Máté Bence és testvére Papp Gergely Bálint hihetetlen, de egy másodperc leforgása alatt egyenként 41-38-39 leütést képesek produkálni.

201602030024.jpg

A gyorsaság mellé természetesen pontosság és hitelesség is párosul. A fiúk kérdésünkre elmesélték, hogy a bemutatott produkciók minden lépése és mozdulata valódi autentikus gyűjtésből származik. Csupán a színes cipőfűzők és a modern környezetbe ültetett koreográfia teszi frissé, fiatalossá és a mai kor számára befogadhatóbbá az előadásokat. Céljuk a magyar néptánckincs népszerűsítése idehaza és annak megismertetése külhoni országokban. Az előadásaikat igyekeznek minél szélesebb körben bemutatni, örömmel viszik iskolákba, kulturális rendezvényekre, önálló estekre. A nem mindennapi teljesítmény nagyfokú állóképességet, fizikai erőt és rengeteg gyakorlást igényel. A tökéletes siker érdekében a fiúk nem csak a parkettet koptatják, de elárulták, hogy konditeremben is küzdenek – melyet, izmaikat figyelve, nem volt nehéz kitalálni.

201602030022.jpg

Az előadás szerves része, mintegy felvezetője volt Papp Imre és párja Péterbencze Anikó néptáncbemutatója. A páros szilágysági, mérai, mezőségi és székely táncokkal és a hozzájuk tartozó gyönyörű viseletekkel adott ízelítőt tánckultúránk javából. A műsort vetített képekkel kiegészített, a tánc világába tett virtuális utazás tette teljessé.

Péntek este éles stílusváltást követően a Duda Éva Társulat produkcióját csodálhattuk a koreográfiához illő intim közegben. Az előre meghirdetett előadás ugyan az egyik főszereplő betegsége miatt elmaradt, ám a csapat nem hagyta cserben a közönséget, így mondanivalójában egy hasonló témájú táncjátékot láthattunk „Egy csókkal kezdődött” címmel. A szlovén rendezőpáros darabja már több ország színpadán megfordult bizonyítva a táncnyelv nemzetköziségét. A művészek, Simkó Beatrix, Újvári Milán, Andor Rusu nagyfokú profizmussal előadott táncjátékukkal a játékos erotika, a barátság, a férfi-nő viszony, a függetlenség és elköteleződés kérdéskörét boncolgatták a mozdulatok világában.