Halgat János futballbíró elismerése

Kovács Zoltán díjat adományoztak Halgat János jászberényi labdarúgó játékvezetőnek. Ezt az elismerést, a 45 év feletti bíróknak ítéli oda minden évben a JNK-Szolnok megyei Játékvezetők elnöksége. A testület 2015. évre vonatkozóan, Halgat János tevékenységét értékelte legjobbnak.

Halgat János – mint általában a focibírók – labdarúgással töltötte szabad idejét fiatalabb korában. Játszott a Jászberényi Vasasban és a környezetbeli települések focicsapatában is. Majd levezetésképpen, mint oly sokan, a Jászberényi Kispályás Labdarúgó Bajnokság küzdelemsorozatában szerepelt több évig. Időközben elvégezte a játékvezetéshez szükséges vizsgákat és sok-sok mérkőzést vezetett az elmúlt években és vezet ma is, és természetesen asszisztensként is tevékenykedik. 20 éves tevékenységét természetesen árgus szemekkel kísérte a megyei testület, és a tavalyi évre vonatkozóan Ő kapta a Kovács Zoltán nevével fémjelzett elismerést. A névadó szép kort megért, elismert játékvezető volt, majd sok éven át, ellenőrként tevékenykedett a labdarúgópályákon, aki a mai napig is, jó egészségnek örvend.  

„Szomszédos megyékben is vezetünk – megyei és NB III-as – mérkőzéseket. Ezek közül számomra a Pest megyei meccsek számítanak igazi kihívásnak. Mind színvonalában, mind hangulatában másak és igen kemény összecsapásoknak számítanak szinte minden alkalommal. Viszont a „legveszélyesebb” találkozók – minden megyében – az alsóbb osztályokban zajlanak. Átéltünk társaimmal több ilyen vészes helyzetet. Elfutni, menekülni ugyan még egyszer sem kellett, de un. „lincshangulat” azért körül vett bennünket, meg szerencsére a rendezők sorfala is. Mert ugye a felbőszült szurkoló, ha csapata veszít, természetesen a játékvezetőt és az asszisztenseket teszi felelőssé, nem a rosszul játszó csapatát.” – mondta el Halgat János.

Szerinte nagy előny egy futballbíró számára, ha labdarúgó volt, de nem ez az elsődleges szempont. Elsősorban alázattal kell lenni a labdarúgás iránt és bizony nagyon sok hétvégét fel kell áldozni erre a „szakmára”. Ma már a játékvezetést is fiatalon érdemes elkezdeni, hogy valaki eredményes pályát fusson be.

Csányi Tamástól a jászberényi sípmesterek vezetőjétől megtudtuk, hogy 14 éves kortól lehet vizsgázni és éppen a napokban február 7-én zárul az egyik nevezési időszak. Érdeklődni nála, a 70-7751876 telefonszámon, vagy a www.jatekvezetoleszek.hu oldalon lehet.