Mi újság a katasztrófavédelemnél?

Négy éve alakult meg az integrált katasztrófavédelem új szervezete, melyben tűzvédelmi, polgári védelmi és iparbiztonsági feladatokat látnak el a rendvédelmi szerv dolgozói. Az elmúlt időszak fontosabb eseményeiről, aktuális feladataikról Fózer Tibor tűzoltó ezredest, a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjét kérdeztük, aki hasznos tanácsokat is adott a tél veszélyeinek elkerülésére.

A Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2012. január elseje óta működik, az átszervezés után létszámuk tíz fővel bővült. Változások, módosítások mindig vannak, de alaprendeltetésük a tűzvédelem, a polgári védelem és az iparbiztonság; „katasztrófák elleni védekezésre történő felkészülés, a lakosság védelme, a vészhelyzetek megelőzése és a károk felszámolásában való közreműködés”. A dolgozók folyamatosan képzéseken, tanfolyamokon vesznek részt, hiszen egymás munkáját is ismerniük kell a hatékony munkavégzés érdekében. Fózer Tibor tűzoltó ezredest, kirendeltség-vezetőt kérdeztem tapasztalatairól, aktuális feladataikról.

Milyen emlékezetes esetük volt az elmúlt időszakban?
A Jászságban 2014-ben volt kiemelkedő tűzeset, amikor kigyulladt a jásztelki Mizse Motel épülete. Ez volt az elmúlt időszak legnagyobb beavatkozása szakmai szempontból. 2015-ben kiemelt tűzesetről nem beszélhetünk. Az augusztusi csapadékmentes időszakban volt két nagyobb erdőtűz a hajtai területen, amelyeket sikerült rövid időn belül lokalizálni a segítségünkre siető további két szomszéd megyei tűzoltó autó részvételével. Az oltásban így összesen hat autóval vonultunk a helyszínre.

A Jászságban számos ipari üzem található, ezen a területen szükség volt beavatkozásra?
Az integráció óta sem katasztrófaveszély, sem minősített veszélyhelyzet nem alakult ki a Jászságban. Polgári védelmi területen sem kellett lakosságvédelmi intézkedést hoznunk, illetve iparbiztonság területén sem volt semmilyen kiemelkedő esemény az elmúlt időszakban. A térségünkben működő ipari üzemek nem kifejezetten veszélyes anyagokkal foglalkoznak, mindössze négy ilyen gyárat tartunk számon, amelyeket kiemelten kezelünk.

A fagy és a nagyobb mennyiségű csapadék milyen feladatok elé állítják a katasztrófavédőket?
A munkánkat alapvetően az időjárás határozza meg. Az előző évek gyakorlatából és az időjárás tendenciáiból alakítjuk a terveinket. Az első negyed évben a hideg időjárásra és az alapvető infrastruktúrák működésére koncentrálunk. Az infrastruktúráknál létfontosságú rendszerelemekre gondolok: a közúti-, vasúti-, vagyis a tömegközlekedés, valamint az energiaellátás – kiemelten az elektromos energia és a gázellátás – biztosítására.
Ha ezek a rendszerek működnek, akkor megfelelő ellátást tudunk biztosítani a lakosságnak.

A fűtési szezonban a lakosság is sokat tehet a maga- és környezete biztonsága érdekében.
A tűzvédelem területén kiemelten kezeljük a tüzeléssel, fűtéssel összefüggő prevenciós munkákat. Sajnos minden héten történik ebből adódó tűzeset, a múlt héten például egy jászsági településen dugult el a füstcső és befüstölgött az egész lakás. Ilyen esetben a kéményseprők hívhatók munkaidőben, de készenlétük nincs. Így a tűzoltókat hívják, helyesen, hiszen mi vagyunk felkészülve az ehhez hasonló műszaki problémák megoldására.

Hogyan lehetne megelőzni ezeket a fűtéssel kapcsolatos tűzeseteket?
Nagyon fontos, hogy a fűtőberendezés jó műszaki állapotban legyen. Vegyes tüzelésnél a fűtőberendezés környékén ne tároljunk éghető anyagot. A kályha mellett 20-20 cm, előtte pedig 40 cm távolságban nem éghető anyagú lemezt kell helyezni, hogy a kipattanó parázs ne okozzon tüzet. Győződjünk meg róla, hogy megfelelő méretezésű és műszaki állapotú a kéményünk, amit évente egyszer a kéményseprők is leellenőriznek, illetve a kályha és a kémény összekötő füstcsövének is megfelelőnek kell lennie, azt rögzíteni kell az épületszerkezethez. Az izzó hamut nem éghető tároló edényben kell elhelyezni. Legbiztonságosabb a gázfűtés, különösen a belső égésterű készülékek használata. A Jászságban 30 éves múltra tekint vissza a gázfűtés kiépülése, többnyire 20-30 éves gázberendezések vannak üzemben. A szén-monoxid-mérgezés ritka. Általában a kéménybe kötött gáztüzelésű berendezéseknél fordult elő a térségünkben.

Mire figyeljenek az autóval közlekedők?
Télen a megfelelő műszaki állapotú gépjárművel kell útra kelni: jól működő akkumulátorral és téli gumival felszerelve. Ha hosszabb útra indulunk, mindenképpen célszerű elhelyezni a gépjárműben kisebb lapátot, meleg takarót, termoszban teát vagy más meleg folyadékot, illetve fontos megfelelő mennyiségű üzemanyagot tankolni. Nálunk elenyésző a hófúvásra veszélyes utak száma, mindössze négy ilyen helyet tartunk nyilván.
A közútkezelővel közösen ezekre az utakra kiemelten figyelünk. Az elektromos vezetékszakadás is veszélyforrás lehet ebben az ónos esővel tarkított időszakban. Elsősorban a szolgáltató feladata az áram biztosítása, vagy szükség esetén aggregátor biztosítása, de nagy előny, ha egy kisebb teljesítményű áramfejlesztővel mi is rendelkezünk. Szükség esetén minden településen van kijelölt 30-50 fő részére melegedőhely, ahol el tudják helyezni ideiglenesen a bajba jutottakat.
Az utóbbi napokban az Alföld több részén belvíz alakult ki, köztük Jászberény környékén is.
Télen is előfordulhat belvíz, mikor megfagy a föld és az enyhülés okozta megolvadt hó, vagy leesett eső nem tud beszivárogni a földbe. Ősszel áttekintettük minden, körzetünkhöz tartozó településen a belvíz elvezetést a vízügyi szakemberekkel és az önkormányzati vezetőkkel. Összesen kilencven kockázati helyszínt tartunk nyilván a Jászságban, ahol nagyobb mennyiségű hóolvadás, vagy csapadék esetén be kell avatkozni szivattyúzással. Ezeket a kockázati helyszíneket mi is felügyeljük. Ősszel a folyók gátjainak szemléje is megtörtént, azok megfelelő állapotban vannak.