A földi haza fiai

Január 12-én, kedden délután az 1943-ban Donnál megsemmisült 2. Magyar Hadseregre, az elesettekre és az áldozatokra szentmisével emlékeztünk a Szentkúti templomban.

A doni áttörés 73. évfordulóján Szántó József apát köszöntötte a híveket, majd a legszentebb áldozatot a hűséges, hazájukért életüket adó hősökért, a földi haza fiaiért ajánlotta fel.
A Don-kanyarban hetvenhárom évvel ezelőtt a magyar hadsereg súlyos, megsemmisítő vereséget szenvedett, mely a magyar hadtörténelem legtragikusabb és legembertelenebb fejezetei közé tartozik. A 2. magyar hadsereg honvédei szülőföldjüktől kétezer kilométerre, a mínusz negyven fokos orosz télben, nyári ruházatban, a megfelelő felszerelés nélkül, mégis elszántan harcoltak hazájukért. Ezen a napon emlékezünk mindazokra, akik a harcmezőn vesztették életüket és már nem térhettek haza övéikhez, azokra, akik az emberfeletti megpróbáltatások emlékeit magukban hordozva tértek haza. Emlékezünk a családtagok idehaza megélt fájdalmaira.

A szentmisét követően az emlékezők a második világháborús emlékműhöz vonultak, ahol a fáklyatűz mellett gyertyát gyújtottak a hősök és az áldozatok emlékére.