Részesedni mások öröméből

Értékes kincsekkel lehettünk gazdagabbak örvendező vasárnap, amely a varázslatos táncmesével, Luca-napi szokások felelevenítésével szívet melengető gondolatokkal és a Muzsikás Együttes koncertjével vált teljessé.

A harmadik adventi mesedélutánon a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes művészei mutatták be Az én mesém című táncmeséjüket. „Amikor megmerítkezünk hagyományaink kincseiben, úgy hangoljuk át magunkat is a boldogságra, hogy helyreálljon bennünk a világ” – vallják a darab készítői.

201512170025.jpg

Az erdélyi és felvidéki táncokat felvonultató interaktív mesében a szomorú királylány és az őt megmentő igaz legény történetének a gyerekek is részeseivé válhattak.
A Szentháromság téren Greutter György káplán köszöntötte a forralt bort és gőzölgő teát szorongató egybegyűlteket. A vasárnapi evangéliumra fűzte fel gondolatait, miszerint az adventi várakozás időszakában Krisztus második eljövetelét is várjuk örömmel. Ennek a Krisztusban való örömnek azonban feltétele a lelki szabadság, a belső béke és a lelki tisztaság. Várakozásunk akkor lesz teljes, ha úgy várjuk Krisztust, mint egy vendéget. Az együttlét pedig akkor lesz boldog, ha mindent sikerül előkészíteni a vendég, a Megváltó érkezésére. Greutter atya szívet-lelket melengető gondolati után Faragó Richard szavalatát hallhattuk, Aranyosi Ervin Legyen a karácsony című versével.

201512170026.jpg

Demeter Sándor, a Nagyboldogasszony iskola igazgatója egy hadifogoly emlékeit idézte fel, aki a második világháború idején esett fogságba Szibériában. Az ő példáján keresztül három elgondolkodtató kérdést intézett a hallgatósághoz: „Felfedezzük-e mindennapjainkban az apró örömöket, ami tovább tud minket lendíteni a szörnyűségeken? Tudunk-e igazán részesedni mások öröméből, tudunk-e őszintén örülni nekik irigykedés nélkül? Képesek vagyunk-e mi magunk is örömmé, jellé válni mások számára?” Megindító beszéde után Greutter Györggyel közösen meggyújtották az adventi koszorú három gyertyáját.

A Jászsági Hagyományőrző Egylet Luca-napi szokásokat elevenített fel a Luca boszorkány és a fényt hozó asszony című darabjában, melyet Hortiné dr. Bathó Edit írt. Amíg Luca napjához kötődő jászsági hagyományokról, szokásokról hallottunk, a közönség első soraiban az egylet tagjai hozták még közelibbé az egyes rítusokat, s felvillantották a Lucázás olykor igen pajkos aktusát is.