Környezettudatos hulladékgazdálkodás

A Regio-Kom Térségi Kommunális Szolgáltató Társulás koordinálásával közel száz százalék uniós támogatásból megújult a jászberényi és a dél-hevesi kistérség hulladékgazdálkodási rendszere. A projekt záró rendezvényét kedd délután öt órakor tartották a Jászberényi Polgármesteri Hivatal dísztermében.

Az összesen 2,745 milliárd forint költségvetésű hat éves projekt célja a környezetbarát hulladékgazdálkodás bevezetése, a költségek optimalizálásával a gyűjtés hatékonyabbá tétele. A pályázatnak köszönhetően a 33 települést érintő infrastruktúra fejlesztés során felépült négy hulladékudvar Jászberény, Jászladány, Jászárokszállás és Heves térségében. Korszerűsítették a Jásztelek határában működő lerakó telepet.
A térségben folyamatosan bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, mely azt jelenti, hogy a külön edényben gyűjtött újrahasznosítható műanyag, fém illetve papírhulladékokat meghatározott rend szerint a háztartásoktól viszi el a szolgáltató. Az így begyűjtött hulladék ipari nyersanyag lehet.

201512090020.jpg

A háztartásokban keletkező szerves anyag az összes hulladékmennyiségnek akár harminc százalékát is elérheti. A szolgáltató e téren is újrahasznosításra ösztönzi a lakosságot, ennek érdekében ötezer komposztáló edényt osztanak szét díjtalanul a térség lakói között. Az edények használatával jelentősen csökken a lerakóra jutó hulladék mennyisége, a komposztált anyag jótékonyan visszaforgatható a természetbe.
A projekt részét képezte a környezettudatos szemléletmódot népszerűsítő program is. Ennek keretében valamennyi érintett település iskoláiba ellátogattak a szervezők, hogy interaktív előadásokkal, foglalkozásokkal ösztönözzék a gyermekeket a zöld életmódra, a környezetbarát gondolkodásra. A felnőtt lakossághoz információs anyagokon, szemléletformáló tablókon keresztül szóltak a programban közreműködő munkatársak.

A záró rendezvényen Szabó Tamás polgármester köszöntötte a konzorcium tagjait, polgármestereket, a projektmenedzsment képviselőit, majd összefoglalta a pályázat során megvalósított fejlesztéseket.
Hegyi István projektmenedzser a program főbb fordulópontjait vázolta a hallgatóságnak. Bejelentette, hogy a projekt részét képző Jásztelki Hulladéklerakó bővítése sikeresen befejeződött, a műszaki átadóra december 10-én kerül sor illetve a hulladékudvarokba december 6-án leszállították a gyűjtőkonténereket. Ismertette, hogy a társulás másik projektjének köszönhetően nyolc plusz kettő hulladékgyűjtő gépjármű beszerzése is megtörtént.
Hajdú László, a Regio-Kom ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a sikeres hulladékgazdálkodási rendszer alapja a lakosság környezettudatos gondolkodásának formálása, a szemléletváltás. A működés érdekében a továbbiakban is szükség lesz pályázatok igénybevételére és az üzemeltetővel történő szoros összefogásra.

Szabó Tamás lapunk kérdésére elmondta, hogy városunkban a házhoz menő zsákos, szelektív hulladékgyűjtés a jövő év első felében történő próbaüzemet követően a második félévben valósulhat meg.