Turizmus az élete – negyven ország emlékei

Igazi kincs és ajándék az ember életében, amikor már az első munkahelyén otthon érzi magát, és nemcsak állást talál, de hivatást is. Oláhné Farkas Ilona, az IBUSZ jászberényi irodájának vezetője is ilyen szerencsés helyzetben volt negyvenhárom éven át, nyugdíjba vonulásáig. Ez idő alatt szerzett tapasztalatairól, a jászberényi utazási szokások változásairól kérdeztem.

A városban sokak számára ismerős Oláhné Farkas Ilona utazásszervező, aki az IBUSZ jászberényi irodáját harminc éve vezeti, vezette. Nehéz múlt időről beszélni, mert beszélgetésünk idején még aktív dolgozó, de lapunk megjelenésekor már nyugdíjas. Hogyan emlékszik a kezdetekre?
Érettségi előtt álló fiatalként még egészen más célok vezéreltek. Világéletemben ének és történelem szakos tanárnak készültem, de egy csúnya megfázásnak „köszönhetően” nem sikerült a felvételim. Szüleim biztatására kerestem állást a következő évi felvételiig, hogy addig is belekóstoljak a munka világába. Ekkor jelentkeztem az IBUSZ gyakornoki pozíciójára, ahová fel is vettek 1972. augusztus 15-én. Hamar megszerettem a munkát, és lassan a szenvedélyemmé, életfeladattá vált az utazásszervezés. Innentől nem volt kérdés, hogy maradok az idegenforgalmi pályán, és meg is feledkeztem arról, hogy nekem teljesen más terveim voltak.

Milyen élményekkel, benyomásokkal gazdagodott ez idő során?
Elég maximalista típus vagyok, mindig is nagy lelkesedéssel végeztem a munkámat, és megtaláltam benne önmagam. Az utazásszervezésben ki tudtam teljesedni. Ahhoz, hogy idáig eljussak, sokat kellett tanulnom. A számos belső tanfolyam mellett Budapesten végeztem el az idegenforgalmi középiskolát, majd Szolnokon a kereskedelmi és idegenforgalmi felsőfokú szakképzést. Azt gondolom, hogy az az igazi siker, ha az embert nemcsak a pénzszerzés motiválja, hanem az elhivatottság, elköteleződés is. Örömet szerezni másoknak a legszebb és legjobb utazások szervezésével, s közben empátiával közeledni feléjük. Az elmúlt évtizedekben rengeteg csoportot szerveztem, közel negyven országot ismerhettem meg személyesen, a Kanári-szigetektől Izraelig.

Milyen utazási szokásokat figyelhetünk meg a helyi lakosok körében?
Az utóbbi öt évben egyre jobban tendál, hogy a negyven-ötven éves korosztály a tengerparti pihenés helyett a városlátogatásokat, a kulturális élményeket helyezi előtérbe. Ezért széles kínálatunk van négy-öt napos városnéző utakból, ezen utazási vágyak előmozdítására jászberényi indulással is, a kényelmük érdekében. Ezeken nagyon szívesen vesznek részt a helyiek.

Az utasok milyen értékeléssel térnek vissza?
Számtalan pozitív visszajelzést kaptam, legutóbb egy Maldív-szigeteki utazással kapcsolatban. Ezek a sikerélmények motiváltak arra, hogy ne dőljek hátra a karosszékbe, hanem újabb és újabb ötletekkel álljak elő. Mert az volt a célom, hogy az utasok legközelebb is betérjenek hozzám. Törzsutasaink száma pillanatnyilag majdnem eléri az ezer főt, de az évek folyamán ez a szám hullámzó tendenciát mutatott. A válság idején például mindössze ötszázan voltak, de mára már számuk megduplázódott. Természetesen akadtak nehézségeim is, de az elégedett utasok élménybeszámolói mindig átlendítettek a gondterhelt időszakokon.

Ma már egyre többen intézik utazásaikat otthonról az internet segítségével. Ezt mennyire észrevehető a forgalomban?
1996-ban, amikor írtam a szakdolgozatomat, akkor még csak érintőlegesen említettem a nyugati országokban elterjedt internethasználatát, az internetes utazást. Az utóbbi években már nálunk is jelentős konkurenciává vált. A világ változik, modernizálódik, ezt tudomásul kell venni. Bonyolultabb utazásoknál viszont fontosnak tartják a szakmai hátteret, hiszen az utazási irodától komplex szolgáltatást kapnak. 

Ha az irodába betérő utasok bekukkantanak majd a szobájába, kit fog ott találni?
Az utódom Podráczki Zsuzsanna lesz, aki két és fél éve dolgozik itt. Már az első perctől kezdve benne van a szakma szeretete, az emberek iránti kedvesség. Idegenforgalmi főiskolát végzett, két nyelven, angolul és oroszul beszél. Őt találtam olyannak, aki tovább tudja vinni az irodát az általam kitaposott ösvényen. Büszke vagyok arra, hogy nyolc-tíz utazási iroda mellett is meg tudtuk tartani a vezető szerepünket a Jászságban.

Van álom úti célja, ahová eddig nem jutott el?
Engem inkább a kulturális értékek, természeti szépségek érdekelnek, köztük egyik álmom eljutni Mexikóba, de Balit is szeretném majd felfedezni.

A munka mellett miként alakult a családi élete?
Úgy alakult az életem, hogy elváltam és nem született gyermekem. Így ténylegesen bő négy évtized irodai munkával töltöttem az aktív korszakomat. E szakma mellett kevés idő marad a magánéletre, művelődésre, de ezt most szeretném majd bepótolni és a családot, kulturális feltöltődést helyezni a középpontba. Mindig is volt bennem kreativitás, amit eddig az utaztatásban tudtam felszínre hozni. Nagy vágyam, hogy ezt a festészetben is tudjam kamatoztatni.