Fórum a szocialistáknál

Múlt hét szerdán délután Balogh Béla önkormányzati képviselő vendége volt Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, aki a helyi sajtónak adott tájékoztatást az ország aktuális jövedelmi és szociális viszonyairól, a családok helyzetéről.

Balogh Béla, a Magyar Szocialista Párt jászberényi elnöke üdvözölte a sajtó képviselőit, és bemutatta pártja parlamenti képviselőjét. Kiemelte Korózs Lajos szakmai felkészültségét, szónoki képességeit és az elesettek, hátrányos helyzetűek iránti szociális érzékenységét. Kifejtette, hogy a szegénység az egész országban, így Jászberényben is jelenlévő valóság.

Elhangzott, a szegénység ellen az nem lehet megoldás, hogy októberben nem publikálták a szegénységi adatokat, és a Központi Statisztikai Hivatal sem hoz nyilvánosságra erre vonatkozó tényeket. A Magyar Tudományos Akadémia és Tárki szerint, a magyar társadalom harmincnyolc százaléka szegénységben, huszonegy százaléka súlyos szegénységben él. Mindezeket kiegészítette azzal, hogy a háztartások hetvenhat százaléka nem tud váratlan kiadásokat fedezni.
Az országos adatok azt mutatják, hogy ötszázötvenezer család nem tudja megfelelően fűteni a lakást, kétszázötvenezer háztartásban nincs mosógép – fogalmazott a vendég.

A pártelnök vendége jászberényi adatokat nem említett, de Jász-Nagykun-Szolnok megye vonatkozásában kiemelte, hogy a foglalkoztatottak 34.7%-a minimálbérért dolgozik, a nettó átlagjövedelem értéke 124.000 forint, mely országos átlagjövedelemtől legalább harmincezer forinttal alacsonyabb. A legalacsonyabb bérezés a szociális és az egészségügyi területeken mutatkozik. A beruházások száma egy év távlatában 27%-kal, a vállalkozásoké pedig 5,4%-kal csökkent a megyében.