Cél az egyén tudatos életvezetése

Ki ne szeretné, hogy mindig egészséges legyen, s rajta kívül szerettei, gyermekei. Erre nem elég csak vágyni, ehhez elengedhetetlen, hogy mindenki a saját és gyerekei életét egészségtudatos módon vezesse. Ebben a szellemben jött létre Jászberényben szeptember 9-én a Lelki Köldökzsinór Egyesület.

A csoport dr. Ördög János szülész-nőgyógyász főorvos, holisztikus gondolkodású orvos vezetésével alakult. Küldetésükként jelölték meg, hogy a Jászságban – elsőként az országban – teljes értékű (testi-lelki-szellemi-kapcsolati) segítséget nyújtsanak az élet körforgásába lépők számára a fogamzástól egészen a családalapításig. Az egyesület legutóbbi összejövetelét november 4-én tartotta a Déryné Rendezvényház emeleti kistermében.
A felvezetőben dr. Ördög János elmondta, hogy a névként választott „köldökzsinór” egy olyan testi kapcsolat a méhen belül, amely folyamatosan összeköti a magzatot a neki táplálékot és védelmet adó anyával, mégis szabadságot is enged számára. Cserébe az anya az anyaság örömteli lelki-szellemi tápláló erejét kapja magzatától.

Ezen a gondolatmeneten tovább haladva szólt a kapcsolatok későbbi, megszületés utáni fontosságáról. Egész életünkben meghatározó marad ez a kötődés a másikhoz, ugyanakkor a mindenkit megillető szabadság meghagyása is. Az emberek élik a világukat, itt szűkebb hazánkban, a Jászságban is. Külön-külön szeretnénk boldogulni, mégis összeköt minket egy láthatatlan hálózat, mert nem csak az anya és magzat kapcsolat létezik. Egymástól távol álló embereket is sok közös dolog kapcsol egybe, például: vágyaik, céljaik, életfeladataik, közös érdekeik.

Dr. Ördög János kiemelte: minden családalapítás előtt álló szülő nyilvánvaló vágya, hogy egészséges csecsemőt tarthasson majd a kezében. Szeretnék, hogy zavartalan legyen a várandósság és minél könnyebben jöjjön magzatuk a világra. Ezek természetes kívánalmak, azonban mégsem mindig így történik. Kifejtette, hogy az orvostudomány minden igyekezete ellenére is természetellenesen sok nehézségen mennek át az anyukák, köztük az egyébként látszólag egészséges párok is. Ebbe a folyamatba szülész orvosként régóta belelát és keresi a teljesebb megoldásokat. Az egyesület célja, hogy távolabbi terveik keretében elsőként ezt az áldott állapotot minél egyszerűbbé, egészségesebbé és örömtelibbé tegye mind a várandósok és családjuk, mind pedig az őket segítő szakemberek számára.

Konklúzióként elhangzott, hogy egészséges és örömteli életünk alapja az egészségtudatos hozzáállás. Az egyesület tagjai azért kívánnak tevékenykedni, hogy egyre kevésbé legyen szükség a kész betegségeinket passzívan kezeltetni, egyre többen maradhassanak egészségesek. Ehhez szükségszerűen be kell kerülni a köztudatba az általuk is képviselt felfogásnak, ami szalutogén (egészségre figyelő) irányzatként a WHO világméretű tevékenységének is az alapja. Ez megtanít bennünket arra, hogy mekkora felelősségünk van saját egészségünk megőrzésében.– Ehhez viszont jó, ha tudjuk, hogy itt, ahol élünk, hová érdemes fordulnunk a hétköznapokban, és nem csupán alkalmanként egy-egy kiváló előadást meghallgatni, könyvet elolvasni, hanem alkalmazott tudásként beépíteni a tanultakat mindennapjainkba.– fogalmazott dr. Ördög János.

Ebben segít a Lelki Köldökzsinór Egyesület. Ha mindezeknek tudatában leszünk, kialakíthatunk egy minden eddiginél gyümölcsözőbb tudatos életvezetést, amely a fiatalokat alkalmasabbá teszi a gyermekvállalásra, még mielőtt belefáradnának, belebetegednének a félreértelmezett, mély érzelmekre alig képes, ezért gyakran a válásban megoldást vélő szülői feladatokba.