Ünnepelt a kézimunka szakkör

Ritka jubileumot ünnepelhetett városunk kézimunka szakköre október 16-án a Vágó Pál Helytörténeti Múzeumban megnyílt Pazar kiállításával.

Harmincöt évvel ezelőtt tizenheten indultak el ezen a szép, de rögös úton a kézimunkázás világába. Mindjárt az elején nagyot botlottak, hiszen az első kiállításukra meghívták Fejér Máriát, a Jászságban megkérdőjelezhetetlen tekintélyű szakembert. Ő nem sokat kertelt, megmondta őszintén, hogy amit eddig csináltak, abba láthatólag sok munka van, sok gondoskodás, törődés, de úgy ahogy van, az egészet ki lehet dobni.

Valószínűleg megállta kés a levegőben, de a tűk bizonyosan, mindenesetre a stilizált, hamis motívumokat az asszonyok elfeledték és megtanulták Fejér Máriától az eredeti jászsági díszítőelemeket. aztán persze az ország népművészeti tájegységeit sorra vették, ma már tizenhárom tájegység nyolcvan motívumát ismerik és tudják. a harmincöt évvel ezelőttiek közül ma még ketten élnek, s jelenleg tizenhárom tagot számlál a szakkör. Keresik az utánpótlást, mert át szeretnék adni, ami kincset összegyűjtöttek. A kiállítás talán legmeghatóbb pillanata Király Franciska nénihez kötődik, aki a megnyitó tiszteletére új ruhát csináltatott magának. Természetesen felidézte a társaság azt is, hogy Franciskának 1999-ben, hetvenedik születésnapján gyűjteményes kiállítása volt.