A kerámia-képalkotás csodája

Október 9-én nyílt meg Bodrogi Éva keramikus-művésztanár kiállítása Jászapátin a Kiállítótérben. Jászapátitól, a Jászapátiaktól nem idegen a kerámia alkotások szeretete, hiszen neves szülöttünk, Mihály Béla keramikus művész, látványtervező művei a mai napig megtekinthetők a Vágó Pál Helytörténeti Múzeumban. Talán nem véletlen, hogy éppen városunkban nyílt meg ez a kiállítás.

A 2014-ben átadott „Kiállítótér” két állandó kiállítása mellett a harmadik helyiségünket is sikerült megtöltenünk nívós tartalommal, amely kiállítás egy hónapig lesz látható Jászapátin. Bodrogi Éva keramikus művésztanár művészetét a kiállítást megnyitó Farkas Ferenc polgár-mester – akinek gondolatait közreadjuk –, kerámia képalkotásnak nevezte el, az interneten látott művei alapján. Minden egyes kép a csodatorta egy szelete, amely a kiállítás megtekinté-sét követően válik kerek egésszé.

Egyedi alkotásokat láthatunk, gyönyörű színvilágban, formabontó alakzatokkal. Az alkotások nagy része egy mesebeli varázsló által megállított történés időpillanata. Ki ki fantáziája szerint következtethet az előzményekre, kitalálhatja a folytatást. Így válhatunk aktív szereplőivé, ha csak gondolat síkon is a kiállításnak.

A falapon kialakított képek a sík és a tér kompozíciós egységét mutatják, mesébe illő figurák-kal ékesítve. A megvilágítás, a látószög, a képzelet mindig új alkotást varázsol elénk minden egyes kép esetén.

Bodrogi Éva keramikus művésztanár hosszú időn át tanítóként pátyolgatta a kisdiákokat, majd középiskolai tanárként is dolgozott, szinte minden évfolyamon, biológia, földrajz, valamint a rajz- vizuális kultúra tanárként. A képzőművészet iránti vonzalma hivatásából fakadt, amely új dolgok, technikák elsajátítására ösztönözte. Így jutott el a kerámiáig, a kerámia képek, domborművek készítéséig. Ma már nyugdíjasként él aktív életet, alkot, kiállítást szervez, oktat.

A művek azonnal nagy sikert arattak a látogatók körében, legyenek akár gyerekek, akár felnőttek hiszen, ha kerámiáról van szó mindenki kerámiából készült tárgyakat vár, ám nagy meglepetés volt, hogy a falakat kerámia képek díszítik. A képeken megformáltak térben helyezkednek el, amiket még akár épületek homlokzatán is el tudnánk képzelni. Főként személyeket, kis állatokat és nagy volumenű eseményeket tárnak a nézők elé a szín kavalkádból álló művek.

Egy új világot nyitnak meg a kis szoba falai. Egy más „mese világot”, ahol ez az élethű ábrázolás olyan, mint ha mi magunk is ott lennénk az adott helyen, vagy szembeülnénk a grimaszoló párral. Természetesen nem maradhatnak el a tárgyak sem, melyek szintén élethűen adják vissza az adott szituációt, amelyeket a Művésznő megformált.

A kiállítás egy hónapon át térítésmentesen tekinthető meg a Kossuth Lajos utca 18. szám alatt,(régi Bölcsőde épülete) hétfőtől péntekig, 8-12 illetve 13-15 óra között.

Egy helyütt így ír a művésznő:
„Mindig szívesen hallgatom a látogatókat, mikor beszélnek egy-egy kedvencükről, előhoz belőlük gyermekkori élményeket, érzéseket, természetesen olyanokat is, amire én nem gondol-tam (nem is gondolhattam), ez nagy öröm számomra, hiszen tudom, hogy hatást gyakoroltam, és örömöt szereztem.”