Megnyílt a fedett városi jégpálya

Fedett jégpálya létrehozása négy évtizedes álma a dicső jeges sportmúlttal rendelkező jászberényieknek. A kívánság valóra vált, mert csütörtök délután ünnepélyes keretek között átvehettük a nemzetközi szabványoknak megfelelő, 2000 négyzetméternyi jéggel borított csarnokot.

A műfüves pályák szomszédságában létesült komplexum kialakításával a város egy színvonalas sport negyedet kapott, melyhez parkolók és a csarnokhoz közvetlen átjutást lehetővé tévő új utcaszakasz nyitásával a megfelelő infrastruktúrát is létrehozták. A korcsolyapálya befedéséhez – a JSE Jégkorong Szakosztályának TAO-s támogatását kiaknázva, továbbá önkormányzati finanszírozással – az elmúlt év nyarán fogott hozzá a kivitelező, és a szerződésben foglaltak szerint októberre végzett a munkálatokkal. Az összesen 395 milliós költségvetéssel elkészült létesítmény kiszolgáló helyiségeinek fejlesztésére jövőre még további 100 millió forintot szánnak, melynek nagyobb hányadát szintén TAO-s támogatás jelenti.
A csütörtöki ünnepélyes átadón az ország egyik olyan sportlétesítményét avattuk, mely remény szerint az eredményekben gazdag múlthoz hasonlóan a jövőben is kiváló sportolóknak ad lehetőséget a jeges sportág sikereinek továbbéléséhez. Az öt évvel ezelőtti kormánydöntés értelmében a jégkorong azok közé a látvány-csapatsportágakhoz soroltatott, melyek kiemelt támogatást élveznek. „A döntés nem volt hiábavaló, mert az elmúlt évek során közel tíz jégpályát sikerült befednünk” – hangsúlyozta köszöntőjében Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

201510220003.jpg

Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy összefogás nélkül nem jöhetett volna létre ez a létesítmény, amelynek avatására ma összegyűltünk. Kiemelte az Electrolux cég érdemeit, melynek a berényi jégsport alapjait köszönhetjük, a vállalkozók támogatását, a főiskola lojalitását, megköszönte a Jégkorong szakosztály, valamint a Jégkorong Szövetség munkáját, illetve kiemelten köszönetet mondott Kósa Lajosnak, a Magyar Országos Korcsolyaszövetség (MOKSZ) elnökének, hogy hangsúlyosan törődött ezzel a projekttel. Darázs István sportágvezető több évtized alatt tanúsított érdemeit szintén méltatta a képviselő. Pócs János a Jászság nevében köszönetet mondott Jászberény városvezetésének, hogy egy olyan ügy mellé állt, mely lehetővé teszi a korcsolyázást nem csak Jászberény lakói, de az egész Jászság számára. Beszédében nyomatékosította, hogy az önkormányzat húszmillió forintos támogatásának köszönhetően a jászsági iskolások tanóra keretében ingyen korcsolyázhatnak.

Szabó Tamás polgármester beszédében felidézte a régi jégpálya befedésére vonatkozó, akkor kudarcba fulladt terveket és elképzeléseket, melyeket most egy új helyszínen sikerült valóra váltani. Emlékezetbe idézte azokat a fantasztikus jégkorongmérkőzéseket, amikor szinte az egész város ott szurkolt a lelátókon a Lehelesek sikeréért, és azokat a pillanatokat, amikor gyorskorcsolyázóink Európa Bajnokságokon, olimpián szelték a jeget. Szabó Tamás összefoglalta az elmúlt évek építkezésre vonatkozó történéseit, kiemelte a jégkorong szakosztály, a vállalkozók, a város együttműködését, melynek köszönhetően megvalósulhatott a jégpálya befedése. A polgármester aláhúzta, hogy az önkormányzat az egészség és a sport jegyében továbbra is az itt sportolni és szórakozni vágyó közönség mellett áll.Kósa Lajos, aki Debrecen polgármestereként két jégcsarnokot hozott tető alá, Debrecen üdvözlete mellett ezúttal a MOKSZ elismerését tolmácsolta: – Örülök annak, hogy a TAO-n keresztül ez a pálya megvalósulhatott és bízom abban, hogy Jászberény ugyanazt a teljesítményt tudja nyújtani,– most már sokkal jobb feltételek között –mint korábban. A magyar sport krónikájában Jászberénynek ott a helye! – mondta többek között.
A köszöntők sorát Kovács Csaba, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke zárta, aki szintén emlékeztetett arra a tényre, hogy 25 évvel ezelőtt ez a város adta az ország legjobb jégkorongozóit. Felhívta a figyelmet az utánpótlás-nevelés és a mindennapos testnevelés fontosságara, melyekhez a jégcsarnok kiváló helyszínt biztosít.

Az ünnepi beszédek között Sebestyén Julianna Európa Bajnok két tanítványa, Nagy Dóra és Tóth Ivett műkorcsolyázó bemutatóját láthatták a szinte telt házat biztosító érdeklődők. A két lányt a jégen a fiatal jégtáncospár, Marton Villő és Daniel Semko követte. A jégtánc után a magyar női és férfi rövidpályás gyorskorcsolyázó válogatott tagjai adtak ízelítőt tudásukból. A fiúk nemrég Hollandiában nemzetközi verseny győztesei voltak.
A ceremónia legünnepélyesebb momentumaként a fanfárok hangjának kíséretében a sport és politikai élet meghívott elöljárói átvágták az avatást jelző nemzetiszín szalagot.

A hivatalos aktust követően kisfilm-vetítés keretében tekinthettünk meg összefoglalót a legsikeresebb jeges eseményekről, a legemlékezetesebb pillanatokról. A jégkorongozók segítségével magunk is részesei lehettünk az eseményeknek, amikor a legendás hokisokból összeállított Lehel és a Fradi csapata pályára lépett egy izgalmas nosztalgia mérkőzés erejéig.

A jégpályán az esti órákban a felnőtt csapatok edzenek. Hétvégenként a nagyközönség is lehetőséget kap korcsolyázásra. A délelőtti órákban a város iskolái és óvodái használják majd a fedett jégpályát. Az őszi iskolai szünetben hétközben is lehet korcsolyázni. Most hétvégén a jégpálya ingyenesen használható.