Vechtai küldöttség a Gyakorló iskolában

A Vechta és Jászberény között húsz éve fennálló testvérvárosi kapcsolat 2015 márciusában tartott jubileumi ünnepségére utazó delegáció tagja volt Pomázi Imréné, a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium igazgatója is.

Vechtai tartózkodása során meghívást kapott a Szent Tamás domonkos rendi iskolába. A találkozás alkalmával felmerült a lehetősége annak, hogy a városkapcsolat egy újabb szállal, a két iskola között létrejövő testvériskolai kapcsolattal erősödhetne a jövőben.
A terv azóta valóra vált: igazgatónő meghívására a vechtai St. Thomas Kolleg delegációja 2015. október 1-4-ig ellátogatott iskolánkba dr. Andreas Bordowski atya, iskolaigazgató vezetésével. A vendégek három élménydús napot töltöttek velünk. Az idő is kegyes volt, az égiek sziporkázó napsütést küldtek ránk itt-tartózkodásuk idejére. Az első napon Scholcz Zsuzsanna idegenvezető segítségével fővárosunk nevezetességeit csodálhatták meg, másnap a tanórai látogatások során iskolánk munkájába nyertek bepillantást, majd Jászberény főbb látványosságaival ismerkedtek. A vendégeinket a városban tett sétájuk során fogadta a Városházán Szatmári Antalné alpolgármester asszony és a Testvérvárosi Kapcsolatok Közalapítványa képviseletében Bernhardt András.
A Jászság Népi Együttes gyermektánccsoportjának próbáján Szűcsné Urbán Mária és a gyerekek lelkesedése, a tánctanárok munkájának eredményessége lenyűgözte a vechtaiakat. A Víz utcai program után a Ferences templomban András atya celebrálta az esti misét, majd dr. Novák István igazgató-atya képviseletében Tóthné Oláh Szeréna tartott rövid ismertetőt a templomról. Németország nemzeti ünnepnapját, október 3-át vendégeink Egerben tölthették, ahol az Egri Bazilika, a líceumi Főegyházmegyei Könyvtár, valamint a Dobó tér megtekintése után találkozhattak iskolánk tanulóival, akik az Egri Vár Napján rendezett várjátékokon vettek részt.
A Szikra Galériában a szombat esti záróvacsorán dr. Andreas Bordowski atya szeretetteljes, kedves szavakkal köszönte meg a szívélyes fogadtatást, s a domonkos rend fennállásának 800. évfordulója tiszteletére 2016-ban megrendezésre kerülő évfordulós ünnepségére meghívta iskolánk küldöttségét.  A két iskola között induló tartós és tartalmas együttműködés kiépülésének reményében nagy örömmel fogadtuk el a meghívást.