Tudatosan figyeljünk egymásra!

A városi könyvtár munkatársai indították útjára az Olvass a lelki egészségedért! című rendezvénysorozatot, amelynek keretében október 9-én dr. Belső Nóra pszichiátert hallotta az érdeklődő közönség a Déryné Rendezvényházban.

A hölgyek voltak többségben, bár néhány „merészebb” úr is tiszteletét tette a péntek esti előadáson, ahol többek között a szerelemről, a szexualitásról hallhattunk másfél órában.
„A szerelem szép dolog, csodálatos érzés. A szerelem kortalan. Egyre több kutatás vizsgálja a szerelmes agyat. Sajnos azonban a modern társadalomban egyre pörgősebb életet élünk, hajszoljuk az egzisztenciát. A karrierépítési lázban szembe találják a férfiak magukat potenciális zavarokkal, amely az egzisztenciális szorongás mellékterméke. A teljesítményszorongás nevezetű betegség lényege tulajdonképp, hogy a férfiak potenciazavarral küzdenek. A nőket ez kevésbé fenyegeti, ők általában befogadóbbak” – fogalmazott a pszichiáter.

A folytatásban szó volt a női-férfi szerepek megváltozásáról. Hallhattuk, többféle szerep létezik, ilyen például az anya, apa, feleség, férj, dolgozó nő, férfi. Ezek a szerepek nagy változáson mentek keresztül. A férfiak egyre több női szerepet vesznek át pl. gyermekük születésénél jelen vannak, az esti babafürdetésben segítenek, sőt gyakran ez az ő feladatukká válik. Ezzel együtt a nőkből pedig lehet ügyes menedzser, sikeres üzletasszony. Holott ötven évvel ezelőtt még az volt a fő feladatuk, hogy meleg vacsorával várják haza a családot. A világ az utóbbi száz évben többet változott, mint azelőtt ezer évig.

Dr. Belső Nóra a szerepek megváltozásának felvázolása után a párkapcsolatok másik fontos tényezőjét emelte ki, a szexualitásról beszélt. Elmondta, hogy az intim együttlétek során a fantázia használata teljesen egészséges dolog. A nő például elképzelheti, hogy ő egy kéjnő, sőt az is megengedett, hogy valaki mást gondoljunk oda társunk helyett. A rendszeres szexuális élet egészségben tartja az embert.

„A mai világban a pénz lett a fontos. Természetesen ez is lényeges ahhoz, hogy élni tudjunk, de ne a mindenáron való pénzhajhászás legyen a célunk, életünk értelme. Fogyasztói társadalomban élünk. Instant módon kezdjük élni az életünket, ami azt jelenti, ha nem ízlik, kidobom, mást választok pl. egy étel, ital esetében. Sajnos ugyanezt tesszük a párkapcsolatainkkal is. Nem sokat küzdenek az emberek egymásért. A fiatalok pedig pláne. Gyakran 1,5-2 év után szakítanak a párok.” – fogalmazott az előadó.
Betekintést kaptunk a párkapcsolatok különböző szakaszaiba is, amely, ha hosszú távon gondolkozunk fejlődési íven megy keresztül. Ennek természetesen első megállója a „meglátni”, amelyből kialakul a vonzalom. A férfiaknál utána a legfontosabb vonzalom a testi, majd érzelmi, végül az értelmi. A nőknél persze más a sorrend: először értelmi vonzalmat éreznek a másik iránt, ezt követi az érzelmi, s náluk a harmadik fázis a testi vonzódás.

Végül jó tanáccsal zárta előadását a doktornő: kiemelte a tudatos egymásra figyelést, a másik megbecsülését, dicsérését. Figyeljünk oda tehát a mindennapokban egymásra, és tudatosan tegyünk a másik felé néhány kedves szót.