Még igényelhető komposztálóedény

Jászberény Városi Önkormányzat egy nyertes pályázatnak köszönhetően kétezer darab ezer literes komposztálóedényt juttat ingyenesen a jászberényi ingatlant használóknak. A harang alakú, zöld színű edények folyamatosan érkeznek a J.V.V. Nonprofit Zrt telephelyére.

A komposztálóedényekre vonatkozó igényeket az önkormányzat előzetesen felmérte. Az igények leadási határideje október 9-el lejárt. A beérkezett igényeket összesítve megállapítható, hogy még további kérelmeket tudnak fogadni mindaddig, amíg a rendelkezésre álló kétezer komposztálóedény teljes darabszáma lekötésre, valamint kiosztásra nem kerül.

Jó hír, hogy aki szeretne ingatlanába komposztálóedényt igényelni, az még benyújthatja kérelmét az erre rendszeresített formanyomtatványon. Az igénylő lapok a Jászberényi Polgármesteri Hivatal portáján, valamint a www.jaszbereny.hu oldalon találhatóak meg. A kitöltött igénylőlapokat a Jászberényi Polgármesteri Hivatal portáján lehet leadni.

Miért komposztáljak?

Kis ráfordítással és munkával csökkenthető a hulladéklerakókra, égetőkbe vagy a szennyvíztisztítókba kerülő szerves, hasznosítható hulladék mennyisége. A kerti és konyhai hulladékokat vissza lehet juttatni a természetbe, ezáltal a kertben termékenyebb lesz a talaj, több és egészségesebb növény terem. A komposztálás költségkímélő is, hiszen kevesebb szemét kerül a gyűjtőedénybe, ezért ritkábban kell elvinni a kukát, és nem kell többé a gazdaboltból beszerezni a virágföldet, komposztot. A  szerves  eredetű  anyagok  és  hulladékok  szinte  kivétel  nélkül  komposztálhatók.

Komposztálható konyhai hulladékok: gyümölcs, zöldség, krumpli, tojáshéj,  kávézacc,  teafilter  tartalma,  elhervadt,  vágott  virág,  elszáradt cserepes növények, stb.
Komposztálható kerti hulladékok: elnyílt virágok, lehullott gyümölcs és zöldség, ágak, gallyak, lombok, fűnyesedék, kerti gaz.