Irodalom családi körben

Az olvasás éjszakáján Dragomán György prózaíró és felesége, Szabó T. Anna költő irodalmi előadása zárta a könyvtári hetet.

A hűvös szombat estén meleg teakülönlegességekkel és aprósüteménnyel várták az érdeklődőket a Déryné Rendezvényház nagytermében. A kávéházi hangulatú, körasztalos teríték mellett csakhamar elfoglalták a székeket és ki-ki megkapaszkodott meleg bögréjébe, majd elsőként Nagy Nikolett, a Jászberényi Városi Könyvtár vezetője köszöntötte a megjelenteket.

A Kolozsvárról érkező előadó és felesége a vártnál későbbi érkezéséig A fehér király című világsikert elért novellaregényéből hallhattunk részleteket. Aki még nem olvasta Dragomán György könyveit, e sorokból képet kaphatott egyéni, szórakoztató stílusáról, olvasmányos írásmódjáról. Majd megérkezett az író-költő házaspár teljes valójában és még jobban megismerhettük írói munkásságukat és bepillantást nyerhettünk családi életükbe.

Dragomán György prózaíró elsőként legfrissebb élményeiről, kolozsvári utazásáról számolt be, ahol bemutatták Máglya című könyvének román fordítását és nem mellesleg átvehette a Kolozsvári Nemzetközi Könyvfesztivál díját. Elmondása szerint büszke arra, hogy ez idáig nem volt főnöke és beosztottja sem. „Egy író független, aki képes évekig dolgozni egy-egy mondaton is.” – egészítette ki felesége, Szabó T. Anna. „Ott áll az ember a mondattal szemben és be kell fejeznie…” György, folytatva a gondolatmenetet, hogy ez van, akinek könnyen megy és van, akinek nem. Egy vers megszülethet egy utazás során is, de akár 10-12 évig is érlelődhet, míg végleges formát ölt. Anna elmondása szerint a versek sokkal súlyosabban érnek.

Munkájuk helyszíne, az otthonuk egyszerre szolgálja a családi fészket és az irodát. Míg fiaik, a 13 esztendős Gábor és 9 éves Pál kisebbek voltak, egyszerre folyt alkotó munka egy helyiségben: a konyhaasztalon György írt, és a tűzhelyen Anna főzött, körülöttük a kicsikkel. Előadásuk során többször vissza-visszatértek megismerkedésük időszakához, mikor még tinédzserek voltak. Kapcsolatuk azóta is töretlen és bevallották, hogy hajlamosak belefeledkezni a munkába és teljesen kizárni a külvilágot. „Nagyon jól tudunk együtt dolgozni.” Nem véletlen, hogy Budaörsi lakásukból rálátni a repülőtérre, hiszen a repülés mindkettejük írói munkásságában kiemelt téma. Hallhatunk is az alkotók felolvasásában 2-2 részletet erre vonatkozóan. György elmondása szerint a valóságot nagyon nehéz megírni, mesélni könnyebb. „Amikor az ember ír, egyedül van, senki nincs ott, csak a kitalált személy. Amikor elkészült, akkor viszont sok-sok ember közé megy.” Anna hozzátette, hogy az író önbizalma is fontos. Petőfi is erősen hitte, hogy híres költő lesz és az lett. „A szikra a tehetség, a tűz az önbizalom.”

Végezetül a hallgatóság olvasmánylistájába ajánlották György Oroszlánkórus című harmadik regényét és Anna karácsonyra megjelenő gyermekkönyvét, A fűszermadár címmel.