Vázlatok, avagy művek előélete

A rossz idő ellenére is többen érkeztek a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria Műhelytitkaink című rendezvényére szeptember utolsó szombat délutánján a múzeum Gyöngyösi úti épületébe.

Az év elején indított ismeretterjesztő programsorozat keretein belül immár negyedjére köszöntötte a vendégeket a múzeum vezetősége. Kerekné Mihalik Judit rajzpedagógus a szombat délutáni program jelentőségére hívta fel figyelmet, melyen a megszokott forgatókönyv – a tárlat bemutatóval egybekötött műhelymunka – ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét. A szervező elmondta, minden alkalommal igyekeznek a Jászsághoz valamilyen módon kapcsolódó kortárs alkotó munkásságát bemutatni a választott technikán keresztül. Így esett a választás a jászberényi születésű Demény Andrea grafikus, illusztrátorra, kinek munkásságán keresztül a ceruzarajzok világába kalauzolták az érdeklődőt.

A kiállítás sorozat negyedik epizódjában a ceruzarajzok tárlata került a közönség elé, akik titokban maradó vázlatok és előtanulmányok révén betekintést nyerhettek a kész alkotást megelőző háttérmunkálatokba. Mielőtt azonban közelebbről is megtekintették volna a rajzokat, a múzeum új munkatársa, Gattyán Adrienn Zóra művészettörténész bemutatta Demény Andrea iparművész életútját, munkásságát a közönségnek, kinek neve bizonyára sokak számára nem ismeretlen. Élete első két évtizedében Jászberény volt a meghatározó. Középiskolai tanulmányait a Lehel Vezér Gimnáziumban végezte, majd a „Kisképző” néven híressé vált iparművészeti szakközépiskola textil szakára járt Budapesten. Tanára Rónai Éva Érdemes- és Ferenczy-díjas textilművész volt. 1999-ben alapító tagja volt a Hamza Stúdiónak. Az ő nevéhez fűződik a 2013-as jász világtalálkozó logójának a megtervezése, amelyet hetven pályamű közül választott ki a szervező bizottság. Weboldalak, könyvborítók, katalógusok, plakátok, logók és arculattervezés mellett illusztrációk készítésével is foglalkozik. Andrea az alább idézett szellemben készíti grafikáit. „Csak abban az esetben érdemes elkészíteni, alkotni valamit, legyen az egy tárgy, festmény, logó, ha általa valami újat, fontosat tud közölni az alkotó.”

A kiállítás érdekességeként az iparművésztől olyan rajzok, vázlatok kerültek az időszaki kiállító terembe, melyeket a közönségnek ritkán áll módjában látni, hiszen nem a kész műveket mutatták be, hanem az alkotás folyamatának korábbi fázisait.
A kiállítához igazodva a zenei közreműködő, Kosztolicz Péter (a Pedrofon együttes oszlopos tagja), művésznevén Pedro, improvizációs „vázlatokat” adott elő szaxofonján.

A megnyitó ünnepség után Demény Andrea és Nagy Ildikó rajztanár közösen kivitelezett műhelymunkái révén közelebbről is meg lehetett tekinteni a ceruzarajzok technikáját, és akinek kedve támadt, az belekóstolhatott az alkotás örömébe is.