Szép túra, szép időben

Szombaton nagyszerű kirándulóidőben indulhatott útnak az a több mint félezer kerékpáros, aki vállalkozott az idei Zagyva-Hajta teljesítménytúra kihívásainak legyőzésére.

A tavalyi évhez hasonlóan, most is a Vasas horgásztó szolgált a rajt és a cél helyszínéül a három teljesíthető távnak. A jelentkezők száma a megszokott forgatókönyv szerint rendeződött, a legtöbben – leginkább kisgyermekes családok –, a Zagyva körüli tekergő 18 kilométerét tűzték ki célul. A hosszabb, 32 kilométer megtételére közel kétszázan, míg az ötven kilométer leküzdésére százhatvanketten jelentkeztek.

A természetvédelmi területeken, szép ligetes tájak, szántók és mezők mentén haladó útvonal remek kikapcsolódást jelentett a kirándulóknak. Az útvonal egyértelmű jelzésekkel mutatta az irányt, a rajtnál kapott térkép és leírás is segített a tájékozódásban. Az elmúlt hét esőzéseinek nyomai már jórészt felszáradtak, így a sárral nem, inkább a terület nevéhez méltón, a homokkal gyűlt meg a baja a Homok irányába kerekezőknek. A kellemesen meleg időjárás és a kitartó tekerés következményeként szomjazó turistákat az ellenőrző állomásokon frissítő ásványvízzel várták a szervezők. A célban Szívós János főszervező jóvoltából ebédelési lehetőség is volt, babgulyással csillapíthatták éhüket a megfáradt utazók. A gyerekek pedig – akiknek a jelek szerint a távok megtétele meg sem kottyant – trambulinon vezethették le a maradék energiájukat.