A jászok mindenhol jelen vannak

Ennek a tételmondatnak az igaz voltát mindannyian tudjuk, és mint köztudomású tény, bizonyításra sem szorul, mégis jóleső érzés újabb adatokkal alátámasztani.

Október 3-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban idén is megrendezésre került a skanzen egyik legnagyobb rendezvénye, a „Borszűrő Szent Mihály és az Iparosok Napja”.

A kifogástalan őszi idő és a különleges program sok látogatót vonzott, így sokan keresték fel a hagyományos mesterségeket bemutató standokat. Az igényes kiállítóhelyek egyikén fedeztük fel érdeklődők gyűrűjében Kalla Pál ezüstkoszorús kádármestert. Városunk Pro Urbe-díjasa elmondta, hogy már hetedik alkalommal kapott meghívást, melynek mindig nagy örömmel tesz eleget. A kíváncsiskodókat a tőle megszokott módon bevonta a hordókészítés műveletébe, testközelbe hozva ezt a szép szakmát.

A látogatottságot elnézve büszkén mondhatjuk, hogy a jászok olyan értékek hordozói, melyeket a Jászságon kívül is elismer az értő közönség, s mellyel ez alkalommal is hozzájárultunk egy országos rendezvény sikeréhez.
Ez évben meghatározó jelentőségű ünnepi eseménnyel gazdagodott a nap, ugyanis a Vereckei-hágóról a szovjet csapatok által az 1960-as években eltávolított 1896-os Millenniumi Emlékmű méltó helyre, a Történeti Emlékparkba került.

Az obeliszket Kövér László, az Országgyűlés Elnöke leplezte le.